ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, TBMM Genel Kurulu’ndaki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ülkedeki kadın cinayetleri, çocuk ölümleri ve yargı sisteminin işlevsizliğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Elçi, "Bir ülkenin kurumlarında yozlaşma başlamışsa ve şiddet olağan bir yaşam tarzına dönüşmüşse, önce kadınlar ve çocuklar katledilir" diyerek hüküm

Çocuk Ölümlerine Dikkat Çekti

Elçi, FİSA Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu’na atıfta bulunarak, 2024 yılının ilk altı ayında 343 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. Bu ölümlerin çoğunun önlenebilir nedenlere dayandığını ifade eden Elçi, "İlgili kurumların sorumluluklarını yerine getirmemesi yüzünden yüzlerce kişi hayatını kaybediyor" de

Süleyman Soylu: "Bu Dönem Sonunda Aktif Siyaseti Bırakacağım" Süleyman Soylu: "Bu Dönem Sonunda Aktif Siyaseti Bırakacağım"

“Yargı İyi İş Yapanları Cezalandırıyor, Failleri Koruyor”

Yargı ve eğitim sistemindeki aksaklıklara değinen Elçi, yargının siyasallaştığını belirterek Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasını örnek gösterdi. Elçi, “Esenyurt gibi dar gelirli ailelerin yaşadığı bir ilçede, şiddetle mücadele eden bir belediye başkanının tutuklanması, yargının siyasallaşmasının açık bir göstergesidir. İyi işler yapanlar cezalandırılırken, failler korunuyor ve cezasızlık politikası uygulanıyor” dedi.

“Kadınlar Evin İçerisine Hapsedilmek İsteniyor”

Kadınların toplumdan izole edilmeye çalışıldığını ifade eden Elçi, “Kadınları eve mahkûm eden, karar alma süreçlerinden dışlayan ve dilsizleştiren bir politika izleniyor. Oysa kadınlar, gündelik hayatın ve karar alma süreçlerinin bir parçası olmadan demokrasiden bahsedemeyiz” dedi. AKP’nin kadına şiddet konusunu yalnızca kendine yakın sivil toplum kuruluşlarıyla çözmeye çalışmasını eleştirerek eleştiri kültürünün demokrasi için önemine vurgu yaptı.

"Cumartesi Anneleri Direnişi Bir Ülkenin Adalet Göstergesidir"

Türkan Elçi, bir ülkedeki demokrasinin kadınların ve çocukların hakları üzerinden değerlendirilebileceğini belirtti. Konuşmasında Cumartesi Anneleri’ni ve Emine Çağırga’yı hatırlatan Elçi, "Bir ülke faili meçhul cinayetlerin faillerini cezasızlıkla ödüllendiriyorsa, meydanlarda 30 yıl süren direnişler olur. Toplumsal barış yoksa, bir kadın kızının cesedini buzdolabında saklamak zorunda kalır" diyerek toplumsal barışın ve adaletin önemine dikkat çekti.

Elçi’nin açıklamaları, özellikle kadın ve çocuk hakları alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmesi ve adalet sistemine yönelik eleştirileriyle bütçe görüşmelerinin en çok konuşulan konularından biri oldu.

Editör: Haber Merkezi