Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na bir yıl kala dünyanın dört bir yanındaki hayranlar, takımlarının FIFA Kadınlar Dünya Kupası'ndaki performanslarını takip ediyor.
Milli takımları umdukları kadar ilerlemeyen taraftarlar , aynı takımların Paris Olimpiyatlarında oynamasını dört gözle bekleyebilirler.
Ancak aynı durum , Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nda mücadele eden erkek milli takımları için geçerli değil . Olimpiyat Oyunlarında, erkek milli takımları, yaşı aşan oyuncular için üç istisna dışında, 23 yaşındaki ve daha genç oyuncularla sınırlıdır . Kadın oyuncular için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur .
Bu, erkek ve kadın sporcuların Olimpiyat Oyunlarında rekabet etme biçimlerindeki cinsiyete dayalı birçok farklılıktan yalnızca biridir.
Olimpiyat Oyunları spor programı
Araştırmam, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) Oyunlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini nasıl desteklediğini inceliyor. Cinsiyet Eşitliği ve Olimpiyat Programı kitabım spor programına - Oyunlara dahil olan tüm sporlar ve etkinliklere - odaklanıyor çünkü bu, Olimpiyat Oyunlarının en görünür yönü.
"Olimpiyat programı, Olimpiyat Oyunlarının temel çekirdeğini oluşturur, çünkü programla ilgili kararlar, Olimpiyat Oyunlarının ve Olimpik Hareketin neredeyse tüm diğer alanlarını etkiler."
Belirli spor ve etkinliklerin yanı sıra kadın ve erkek sporcuların bu sporları nasıl yaptıkları (ve bunları oynamak için ne giydikleri) dahil edilmesi, IOC ve diğer uluslararası spor federasyonlarının toplumsal cinsiyet eşitliğini nasıl tanımladığı ve sağlamaya çalıştığı hakkında önemli mesajlar veriyor.
Ayrıca, spor programı oldukça tartışmalıdır. Uluslararası spor federasyonları, atletler, Oyunlar Organizasyon Komiteleri, yayıncılar ve IOC'nin hepsinin bileşiminde çıkarları vardır. Ve bazen bu çıkarlar çatışır .
IOC'nin toplumsal cinsiyet eşitliği arayışı
IOC'nin Oyunlardaki toplumsal cinsiyet eşitliği başarılarıyla ilgili iddialarının çoğu spor programına odaklanıyor. IOC, 2024 Oyunlarında ilk kez eşit sayıda erkek ve kadın sporcu ve erkekler ve kadınlar için aynı sayıda etkinlik (madalya kazanma fırsatı) olacağını duyurdu .
2014 yılında IOC, Olimpiyat Oyunlarının geleceği için stratejik bir plan yayınladı . 40 tavsiyeden biri toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmekle ilgili. Oyunlara eşit sayıda kadın ve erkek sporcunun dahil edilmesi, IOC'nin "cinsiyet eşitliğini desteklemek" için belirlediği bir stratejidir.
“Cinsiyet dengesine” ulaşılmasına ilişkin iddialar, IOC'nin Paris 2024 ile ilgili tüm açıklamalarının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu iddiaların ne anlama geldiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamakla nasıl ilişkili olduklarını eleştirel bir şekilde incelemek çok önemlidir.
Cinsiyet eşitliğinin sağlanması – aynı sayıda erkek ve kadın sporcu ve kadın ve erkek müsabakaları – Oyunlarda cinsiyet eşitliği açısından önemlidir, ancak erkeklerin ve kadınların katılım koşullarını ele almaz.
Spor etkinliklerinde cinsiyet farklılıkları
IOC'nin cinsiyet dengesini sağlama amacı, cinsiyet eşitliğine yönelik eksik, sayı odaklı bir taahhüdü ortaya koymaktadır.
Erkekler ve kadınlar aynı spor dallarında yarışırken, uluslararası federasyonlar erkekler ve kadınlar müsabakaları arasındaki farklılıkları uygulamaya devam ediyor. Bu farklılıklar şunları içerir: yarışların uzunluğu ; ağırlık kategorileri ; ekipmanın yüksekliği, ağırlığı, boyutu ve aralığı ; mekanların büyüklüğü ; ve yargılama , kurallar ve üniformalardaki farklılıklar .
Örneğin, artistik cimnastikte, erkekler ve kadınlar müsabakaları arasındaki farklar arasında yaş gereksinimleri (erkekler için 18, kadınlar için 16); farklı aparatlar (örn. erkekler için paralel çubuklar ve kadınlar için düz olmayan paralel çubuklar); aparat sayısı (erkekler için altı, kadınlar için dört); ve tek tip gereklilikler (erkekler için uzun veya kısa pantolonlar, kadınlar için tek parça streç giysi veya tek parça mayolar).
Hem erkeklerin hem de kadınların üzerinde yarıştığı aparat olan yerde ve tonozda, kadınların yer rutinleri müziğe ayarlanmış ve dans unsurları içerirken, erkeklerinki yoktur. Aynı becerileri gerçekleştirirken erkeklerin uygun puanları kadınlarınkinden daha düşüktür.
Seyircinin gördüğü şey, kadın jimnastiğinin basmakalıp kadınlığı vurgulayan ve gücü ve kuvveti en aza indiren şekillerde icra edilmesidir . Buna karşılık erkek jimnastik müsabakaları, sporcuların gücünü ve gücünü vurgulamak için düzenlenir .
Cinsiyete dayalı bu farklılıklar, cinsiyet eşitsizliğinin örnekleridir.
Tam cinsiyet eşitliği
Sporların cinsiyete göre farklılaştırıldığı durumlarda, kadın sporları erkeklerden daha düşük bir versiyon olacak şekilde tasarlanmıştır. Kadın yarışları daha kısadır, daha az ağırlık kategorisi vardır, ekipman ve mekanlar daha hafif ve daha küçüktür ve kadınlar daha açık üniformalar giyerler.
Erkeklerin ve kadınların katılım koşullarındaki farklılıklar, Olimpik sporları kontrol edenlerin - ağırlıklı olarak erkekler olmaya devam eden karar vericilerin - aldığı kararların sonucudur . Farklılıklar doğal olarak meydana gelmediği gibi evrensel de değildir.
Aslında, Olimpiyat programında cinsiyet ayrımı yapılmayan birkaç spor ve etkinlik var. Örneğin okçuluk ve badminton branşlarında yarışan kadın ve erkek sporcular aynı mekan, ekipman ve kuralları kullanırlar.
Bu, Olimpiyat programındaki iç çelişkilerin kanıtıdır; bazı olaylar erkek ve kadın sporcular için farklı olacak şekilde kurgulanırken, diğerleri değildir. Bu, toplumsal cinsiyete dayalı farklılıkların kalan örneklerini belirleme ve açıklama ihtiyacını güçlendiriyor.
Bu iç çelişkiler ayrıca IOC'nin daha fazla ilgilenmesini ve fırsat ve statüyü içeren daha eksiksiz bir cinsiyet eşitliği tanımının benimsenmesini gerektiriyor.
IOC'nin sayıların ötesine bakması ve sporcuların aynı spor dalına katılım koşullarını ele almak için uluslararası federasyonlarla birlikte çalışması gerekiyor.
En önemlisi, toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemek ve uygulamak, erkek sporlarını standart olarak kullanmak anlamına gelmemelidir (örneğin, kadınların yarışlarının uzunluğunu erkeklerin mesafesiyle aynı olacak şekilde artırmak). Aksine, bu, uluslararası federasyonların kendi sporlarındaki tüm sporcular için mümkün olan en iyi koşulları belirlemeleri için bir fırsattır.
Assistant professor, Department of Sport Management, Brock University