BÜYÜKŞEHİR’İN KURS MERKEZLERİNİN BAŞARI ORANI HER YIL ARTIYOR BÜYÜKŞEHİR’İN KURS MERKEZLERİNİN BAŞARI ORANI HER YIL ARTIYOR

Üniversitelerde Uzaktan ve İkinci Öğretim İçin Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri Belirlendi

2024-2025 akademik yılı için yükseköğretim kurumlarında uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar:

Öğrenci Katkı Payları

  • Devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu tutarlar devlet tarafından karşılanacak.
  • 2024-2025 eğitim-öğretim yılında devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

Özel Durumlar

  • Şehit Yakınları ve Gaziler: Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görevini ifa ederken hayatını kaybedenlerin ve maluller ile eş ve çocuklarından öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak.
  • Engelli Öğrenciler: Engelli raporu sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücretlerinden engellilik oranı kadar indirim yapılacak. Birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden engelli öğrencilerden katkı payı alınmayacak.

Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenciler

  • Yurt dışından kabul edilen öğrencilerden alınacak öğrenim ücretleri, öğrenci cari hizmet maliyetinin 2 katından az olmayacak şekilde belirlenecek.
  • Türkiye’de ikamet izni almış yabancı uyruklu öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretlerinde yüzde 25 oranında indirim yapılacak.

Öğrenim Ücretinin Kullanımı

  • İkinci öğretimde alınacak öğretim ücretlerinin yüzde 10'u, öğrencilerin beslenme, barınak, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı üniversite bütçesine dahil edilerek kullanılacak.

Lisansüstü Öğrenciler

  • Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, ön lisans ve lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan ve hizmetlerden aynı şekilde yararlanacak. Uzaktan öğretim kapsamında lisansüstü öğrenim gören öğrenciler, tezsiz yüksek lisans programlarının öğrenim ücretine tabi olacak.

Geçici Maddeler

  • Kahramanmaraş depremleri sonrası olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden veya bu illerdeki devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin ikinci öğretim ücreti devlet tarafından karşılanacak.
  • Filistin'in Gazze şehrinde ikamet eden ve Türkiye'de devlet üniversitesinde örgün öğretim programlarına devam eden öğrencilerin öğrenim ücreti devlet tarafından karşılanacak.

Karar, 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Editör: Haber Merkezi