Şair Sezai Sarıoğlu, Eğitim Sen Adana Şubesinin konuğu oldu. Şiirin insanı sevmeye yarayan en samimi ifadelerden biri olduğunu belirten Sarıoğlu, sanatın evrensel değerine vurgu yaptı. Edebiyat serüveninde annesinin rolünün büyük olduğunu belirten Sarıoğlu, 'Benim edebiyat hikayemin %51'i annemdir' dedi.
Eğitim Sen Adana Şubesinin düzenlediği “Yaram Derine Düştü” anlatı, dinleti ve imza günü etkinliğinde konuk olan Sezai Sarıoğlu ve Müzisyen Şenol Morgül ile renkli anlar yaşandı.
Açılış konuşmasını Eğitim Sen Adana Şube Yürütme Kurulu Üyesi Savaş İlhan'ın yaptığı etkinlikte Fatih Temur Sezai Sarıoğlu'nun şiirini okudu yaşamını özetledi.
Şarkıların, türkülerin yanı sıra anlamlı paylaşımlarında yapıldığı etkinlikte ki konuşmasında:
"Şiirin insana dair en samimi ifadelerden biri olduğunu belirten Sarıoğlu, "Şiir insanı sevmeye yarar" diyerek sanatın evrensel değerine vurgu yaptı. Şiirin yalnızca bir yazı biçimi olmadığını, aynı zamanda bir duygusal bağ kurma yöntemi olduğunu ifade etti.
"Edebiyat serüveninde annesinin rolünün büyük olduğunu belirten Sarıoğlu, "Benim edebiyat hikayemin %51'i annemdir" dedi. Şair, geçmişin izlerini takip etmeden ne şiirin ne de edebiyatın mümkün olabileceğini söyledi. Sarıoğlu, şiirin ve edebiyatın siyasetten bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek, "Dünyayı yorumlamak ve değiştirmek siyasete bırakılmayacak kadar ciddi bir iş" yorumunda bulundu. Şiirin dilinin kurulu düzene karşı bir duruş olduğunu da sözlerine ekledi. "Kendini bir eserle özetlemesi istendiğinde, "Nar Taneleri" adlı kitabını işaret eden Sarıoğlu, bu eserin onun ruhunu ve edebi bakış açısını en iyi temsil eden yapıt olduğunu söyledi.
Sezai Sarıoğlu
Ordu'nun Ünye ilçesinde doğdu. Akpınar İlk Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 1979'a kadar çeşitli kurumlarda öğretmenlik yaptı. 1996'da yayımlanan Doğusu-Batısı Olmayan Sözcükler isimli kitabıyla, röportaj dalında CGD (Çağdaş Gazeteciler Derneği) ve Musa Anter Gazetecilik Ödülü'nü kazandı. 2001'de yayımlanan ve sekiz baskı yapan Nar Taneleri-Gayriresmi Portreler isimli sözlü tarih çalışması akademik çevrelerde kaynak kitap olarak gösterildi. "Annemin Şarkı Sandığı" isimli şiiri dolayısıyla "İnsan Hakları Ödülü" ve "Kuş Kırıntıları" isimli şiiri dosyasıyla da "Orhan Murat Arıburnu Şiir Ödülü" aldı. Yurtiçinde ve birçok Avrupa ülkesinde "Annemin Şarkı Sandığı", "Nehir Muhabbetler" isimli sohbetler düzenledi.
1990'dan itibaren odağında şiir olan edebiyat ağırlıklı bir yaşam biçimini benimsedi. Sarıoğlu'nun şiirleri tarihten, mitolojiye, folklordan, siyasete çok yönlü bir düşünce ufkundan bakmayı gerekli kılar. Şiirleri dil boyutuyla köklü bir geleneğe dayanır. Cinasların, metaforların üzerinde yükselen üslubu kimi şiirlerinde klasik Türk şiirinin biçem özelliklerine yaklaşır. Sözcüklerin yerleşik düzenine karşı duruşu, bu bağlamda okurun ezberini bozan söyleyişleri onun muhalif tarafıyla birebir örtüşür.
Türk Tabipler Birliği'nin Behçet Aysan anısına düzenlediği şiir ödülü 2017'de Sezai Sarıoğlu'na verilir. Seçici kurul, "Sözcüklerin, deyimlerin yerleşik anlamlarını ters yüz ederek kendi özel, özgür, ayrıksı şiir dilini yaratması; güncel olanın tarihsel köklerini irdelemesi ve epik şiirin olanaklarını yeni şiirle kaynaştırması, şiirinin muhalif yanını güçlendirmesi" nedenleriyle ödülün Sarıoğluna verilmesini kararlaştırdıklarını ifade eder.
Sarıoğlu'na göre şiir bir tanışmadır. Bu tanışma şairin kendisiyle tanışması olduğu gibi, okurun da kendini tanımasıdır. Şiirin, daha genelde sanatın siyasetle eşitlik talebi olduğunu düşünür. Şair Sezai Sarıoğlu tüm şiirlerinde "şiir insanı sevmeye yarar" anlayışından hareketle şiirin bir barış projesi; şairin ise bir barış elçisi olduğu inancını taşır.