HDK Eş Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, e-Reçete sistemine Kürtçe'nin eklenmemesine ilişkin Sağlık  Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

Türkiye’de 2013 yılında hayata geçen e-Reçete;  sağlık hizmet sunucularının sistemleri üzerinde, hekimler tarafından, Kurumun duyurduğu ve tanımladığı şekilde oluşturulup MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek elektronik reçete numarası verilmiş olan reçeteler şeklinde tanımlanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Bakanlığınızca açıklanan bilgilere göre, e-Reçete Sistemi’ne İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerinin eklendiği duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, bu diller için test işleminin tamamlandığını duyurarak “Hayırlı olsun” paylaşımında bulundu.  Kamuoyunda yer alan haberlere göre birçok eczacı ve doktor, bakanlığın neyi amaçladığını ve milyonlarca yurttaşın anadili olan Kürtçe’nin neden eklenmediğini anlamadıklarını dile getirmektedir.

Türkiye’de 20 milyonun üzerinde insanın anadili olan Kürtçe birçok kamusal alanda olduğu gibi sağlık alanında da yok sayılmaktadır. Son olarak e-Reçete sisteminde Kürtçe’ye yer verilmemesi, anadili Kürtçe olan milyonlarca insanın en temel haklardan olan sağlık hakkının da engellenmesidir. Sağlık Bakanlığı bu tutumuyla anadilde sağlık hakkını yok saymaktadır.  

 

 

 

 

Bu bağlamda;

1. Kamusal alanda anadil kullanımının en kritik olduğu alanlardan birisi olan sağlık alanında neden Kürtçe hizmet verilmemektedir?

2. e-Reçete sisteminde milyonlarca yurttaşın anadili olan Kürtçe’ye yer vermemenizin gerekçesi nedir?

3.  Neden Kürt yurttaşların ödediği vergiler kendilerine başta sağlık alanı olmak üzere kamu hizmeti olarak dönmüyor?

4. Hastaların kendi anadillerinde sağlık hizmeti alabilmesi tedavi sürecinin sağlıklı işlemesi açısından oldukça önemlidir. Türkiye'de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe'nin sağlık kuruluşlarında hizmet dili olarak yasallaşması ve uygulanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5. Kürt yurttaşlar Kürtçenin sağlık hizmetleri kapsamına alınmamasını ciddi bir ayrımcılık olarak düşünmektedir. Temel görevi fiziksel, psikolojik, ruhsal her türlü sağlık halini sağlamak olan Bakanlığınız Kürt yurttaşlara ayrımcı politika mı uygulamaktadır?

6. Anadilleri Kürtçe olan ve Türkçe bilmeyen yurttaşların tedavi süreçleri nasıl ilerlemektedir? Hasta ve doktor arasındaki diyalog nasıl sağlanmaktadır? Bakanlığınızın bu konuya dair bir çalışması var mıdır?

7. Kürtçe'nin konuşulması ve Kürtçe hizmet verilmesi Bakanlığınızca sakıncalı olarak mı görülmektedir?

Editör: Haber Merkezi