Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Çiçek Otlu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin barınma krizi üzerine soru önergesi verdi.
Üniversite öğrencilerinin en temel sorunlarının başında barınma sorunu gelmektedir. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yer alan yurtlara ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Yönetiminin 20 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı bilgilendirmeye göre, okulda güçlendirme çalışmaları başlanmış, 2008 yılı ve öncesinde yapılmış olan 1. Kilyos Yurdu (Prof. Dr. Halide Sevim Yavuzer) ve 1. Kilyos Yurdu Ek Bina (Otel) binaları, 1986-1987 yıllarında inşa edilen 2. Kuzey Yurt, 1. Kuzey Yurdu binaları ve Superdorm yurdu güçlendirme çalışmaları kapsamında öğrenci alımına kapatılmıştır. Devam eden çalışmalar 2024-2025 eğitim döneminde bitirilecektir. Deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul’da, yurt binalarının depreme dayanıksız olduğu bilinmesine karşın bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olması, binin üzerinde öğrenciyi barınma hakkından mahrum bırakmıştır.
Elli yılı aşkı sürede kulüp odası olarak kullanılmakta olan Güney Kampüs 1.Erkek Yurdu’nun alt katındaki odalar yönetim tarafından yurt odasına çevrilmek üzere boşaltılmıştır. Kulüp odalarının 15 kişilik odalara çevrilmesi durumunda bile en fazla 200-300 kişinin kalabileceği belirtilmektedir. 18 Aralık 2023 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Yönetiminin kulüplerin odalardan çıkartarak, eşyaları rutubetli odalara yerleştirmesine, birçok değerli kulüp demirbaşının ve arşivlerinin gelişi güzel bir şekilde taşınmasına itiraz eden öğrenciler, özel güvenlik ve sivil polis ile karşı karşıya gelmişlerdir. Aynı tarihte, Rektörlük, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı, Anadolu Hisarı Kampüsü içerisinde bulunan 450 yatak kapasiteli kız öğrenci yurdunun üniversitenin kullanımına verildiği, mevcut yurtlarda yapılan kapasite artırım çalışmaları sonucunda 368 ek yatak kapasitesi oluşturulduğu, Uçaksavar Kampüsü’nde bulunan kapalı spor salonunun erkek öğrenciler için ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere geçici konaklama alanına dönüştürülmekte olduğu açıklamasını yapmıştır.
2023-2024 eğitim öğretim döneminde, mevcut yurt odalarında 3 katlı ranza sistemi ve 15 kişilik odalar oluşturulması, uygun olmayan fiziki ortamda yatak sayısını arttırarak, öğrencilerin yaşam alanlarını daraltarak barınma sorununa çözüm üretildiği algısını oluşturulmaktadır. Bu durumda yurtların ders çalışma alanları, banyoları, çamaşırhaneleri, yemekhaneleri ve sosyal alanları da kapasiteyi karşılayamayacaktır. Yönetimin barınma imkanı sağladığı öğrenci sayısının 3503 kişiye ulaştığı bilgisine rağmen, yurtlardan çıkarılan ve Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni giriş yapacak pek çok öğrencinin bir sene boyunca nerede barınacağı belirsizliğini korumaktadır. İstanbul'da kiraların yüzde 130'a kadar artış göstermesi öğrencilerin kiralık evlere çıkmasını zorlaştırmakta, üniversite ve KYK yurt ücretlerinin 3-4 katı ücreti olan özel yurtlara ya da cemaat, vakıf ve derneklerin işlettikleri yurtlara gitmeye mecbur bırakılmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle kalacak yer bulamayan düşük gelirli ailelerin çocukları kayıt dondurmayı bile düşünmektedir. 2022 yılında yönetim, şehir dışından gelen tüm öğrencilere yurt sözü vermesine karşın en az 600 öğrenci yurtlara yerleştirilmemiş, Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrencileri yurt desteği için Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’na, yönlendirmiş, Vakıf, öğrencilere Ensar, Türgev, Diyanet ve İlim Yayma gibi vakıf ve derneklerin yurtlarını önermiştir. Barınma hakkı, Anayasa’da tanımlanan en temel haklardan biridir. Öğrencilerin, okuldaki depreme dayanıklı D blok lojmanını bu senelik öğrencilere tahsis edilmesi, İBB işbirliği ile konteyner yurtlar inşa edilmesi talepleri yerine getirilmelidir.
Bu bağlamda;
1-Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin yıllardır süren barınma sorununa etkin çözüm üretmemesinin gerekçesi nedir?
2-Yurtların depreme dayanıksız olduğu uzun zamandır bilindiğini halde şimdiye kadar neden hiçbir somut adım atılmamıştır?
3-Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin mevcut öğrenci sayısına ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin sayısına göre barınma planlaması yapması sağlanacak mıdır?
4-Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı yurtların 2023-2024 akademik yılı ücretleri 15 kişilik odalar için 745 TL’den başlamakta, 2 kişilik odalar 2900 TL kadar artmaktadır. Yurt ücretleri belirlenirken işçi/memur maaşları, yüksek enflasyon dikkate alınmış mıdır?
5- Öğrencilerin, okuldaki depreme dayanıklı D blok lojmanını bu senelik öğrencilere tahsis edilmesi, İBB işbirliği konteyner yurtlar inşa edilmesi talepleri karşılanacak mıdır?
6- Üniversite yönetiminin, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı, Anadolu Hisarı Kampüsü içerisinde bulunan kız öğrenci yurdunun kullanımını aldıklarını, kulüp odalarının taşındığı gün duyurmasının gerekçesi nedir?
7-Yurtların yenilenmesi için Dünya Bankası’ndan 4 milyar TL’lik kredi ile bütçe oluşturulduğu, bu bütçenin bir kısmının Fetih Yolu Projesine harcanacağı iddiaları doğru mudur?
8-Yurt binalarının depreme dayanıklılık raporu ve yurtların güçlendirilmesine yapılacak harcamalar şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
9-İstanbul’da ikamet eden öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi’nde yurt haklarının iptal edilmesinin, Beylikdüzü, Pendik, Kartal gibi okula ulaşımın 3- 4 saat sürdüğü ilçelere dahi yurt hakkı verilmemesinin gerekçesi nedir?
10-Boğaziçi Üniversitesi yurtlarında ücretsiz kalma hakkı olan öğrencilere yurt çıkmadığı doğru mudur? Bu öğrencilerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir? 2023-2024 eğitim-öğretim yılında kaç öğrenci ücretsiz yurt hakkından yararlanacaktır?
11-Yurt kapasitesi yaratmak üzere boşaltılan kulüp odalarında kaç öğrenci barınacaktır? Bu odalar standartlara uygun olacak mıdır? Kulüp odaları öğrencilere geri verilecek midir?
12-Yurt çıkmayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine barınma yardımı yapılması için çalışmalarınız var mıdır?
13-Öğrencileri mağdur etmeden yurtlarda iyileştirme yapılması için çözüm üretilecek midir?
14-Öğrencilerin yurt kurasında sosyo-ekonomik durumlarına bakılmakta mıdır?
15-Boğaziçi nöbetlerine katıldığı için sivil polisler tarafından fotoğrafları çekilen bazı öğrencilere yurt çıkmadığı iddiaları araştırılacak mıdır?
16-Boğaziçi Üniversitesi'nin çevresinde yer alan cemaat yurtlarından yurt çıkmayan öğrencilere kendi yurtlarında kalmaları için telefonla aradıkları, öğrencilerin kişisel bilgilerinin bu yurt görevlileri ile paylaşıldığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
17-Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün yurda yerleştirilmeyen öğrenci sayısını azaltmak için oluşturacağı 3 katlı ranza sistemi ve 15 kişilik odalarda kalacak öğrencilerin yaşayacağı mağduriyetler öngörülmekte midir?
18-Sosyal devlet olmanın gereği, hükümetinizin, üniversite öğrencilerinin tamamının barınma ihtiyacını karşılayacak kapasitede devlet yurtları açarak eşit şartlarda, güvenli ve ücretsiz kalmalarını sağlayacak bir projesi var mıdır?