YILDIRIM KAYA; EKREM İMAMOĞLU’NA SİYASİ YASAK GELMEDEN TESTİ KIRILMADAN
Kaya konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;
AKP 2024 yerel seçimlerinde büyük bir hezimete uğradı. Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını üçüncü kez kazanırken, 39 ilçenin 26’sını da CHP adayları kazandı.
AKP, Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirip, kayyum politikasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp etmek istiyor. Bu plan, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını engelleme ve siyaset yapma yolunu da kapatma planıdır.
Plan adım adım ilerliyor… Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in evinin kapısının kırılarak gözaltına alınması, tutuklanıp yerine kayyum atanması da Ekrem İmamoğlu’na uzanacak siyasi yasak planının bir parçasıdır.
AKP iktidarı Ekrem İmamoğlu’na suç üretiyor. Recep Tayyip Erdoğan kendisini üç kez yenen, halkın her kesiminden oy alabilen İmamoğlu’nun siyasi geleceğinin önünü kesmek istiyor.
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi “ahmak davası” olarak bilinen davada Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ile 5 yıl siyasi yasak cezası verdi. Karar istinaf ve Yargıtay’da onaylanırsa kesinleşecek.
Saray, “ahmak” davasında beklediği sonucu alamazsa, İmamoğlu’nu siyasetin dışına itmek için yeni davlar açmayı planlıyor.
CHP, İstinaf Mahkemesi’nin kararını beklemeden, testi kırılmadan önlem almalıdır.
İmamoğlu’nun “İstinaf ceza verirse iktidar Yargıtay kararının gününü göremez.” açıklaması çok önemlidir.
CHP mahkeme kararını beklemek yerine, AKP’yi “erken seçime” zorlanması gerekir. TBMM’yi “ara seçime” götürmek de “erken seçim” için önemli bir baskı oluşturabilir.
Anayasa’nın 78. Maddesinde “… Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini (%5) bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.” hükmü yer almaktadır.
TBMM’de 7 milletvekilliği boşalmıştır; CHP’den 23 milletvekili daha istifa ederse ara seçim zorlanabilir. İstifalar TBMM Genel Kurulunda kabul edilmese bile erken seçimin gündemde tutulması için önemli bir hamle olacaktır.
İşlevsizleştirilen bir Parlamentomuz var. Hiçbir kanun teklifimiz, araştırma önergemiz işleme alınmıyor; soru önergelerimiz yanıtlanmıyor… İktidarın tekliflerine sunduğumuz önergelerimiz dahi dikkate alınmıyor. TBMM’de atılması gereken adım, “ara seçim” hamlesi olmalıdır.
TBMM’de boşalan 7 seçim çevresi; Adıyaman, Afyonkarahisar, Hatay, İstanbul 1. Bölge, Kocaeli, Kastamonu ve Kırıkkale’dir. Ara seçim için CHP’nin birinci parti olduğu seçim çevrelerinden 23 milletvekilinin daha istifa etmesi gerekir. Böyle bir hamle ile CHP’nin 30-0 kazanacağı bir ara seçim olacaktır.
CHP 7. Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sine-i Millet önerisini de bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Bir gözümüz yine parlamentonun üstünde olsun; ancak bedenimizle, yüreğimizle sokaklarda halkın içinde olalım. Fiili ve meşru mücadelemizi halkla birlikte meydanlarda, sokaklarda, tarlalarda, fabrikalarda, kahvelerde yükseltelim. Hayatın her alanında örgütlü güzümüzle yer alalım.
“Ara seçimi”, AKP iktidarını “erken seçime” zorlama yollarından biri olarak değerlendirelim
1 Kasım 2024