DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, tasarruf tedbirleri kapsamında halk eğitim merkezlerinin kapanan kurslarını ve oluşan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı.

 

Avşar, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in cevaplaması istemiyle tasarruf tedbirleri kapsamında halk eğitim merkezlerinde açılan kursların kapanması sebebiyle yaşanan sorunlara ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Önergede; Yaygın eğitim modelinin kişisel gelişime, istihdama ve toplumsal kalkınmaya sunduğu katkıya dikkat çeken Avşar, bu kadar ihtiyaç duyulduğu bir dönemde bu kursların kapatılmasına sert tepki gösterdi. Avşar, bu kursların tasarruf tedbirleri kapsamına alınmasına karşın bir itirazın olup olmadığını, istihdam edilen 200 bini aşkın öğretmen ve usta öğreticinin yüzde kaçının istihdam dışı kaldığını, bu kursların ikame edilmesi ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin iş birliğinde bir planlama yapılıp yapılmadığı gibi Bakan Tekin’e birtakım sorular sordu.

 

‘Bu model ile amaç; değişen ve gelişen ekonomiye iş gücü duyarlılığını arttırma; kamu ve özel sektör iş birliklerini geliştirme; ilgi, istek ve yeteneklerine uygun olarak üretken ve sürekli gelişen bireyler yetiştirmektir.’

İlgili mevzuat hükümlerine değinen Avşar şu ifadelere yer verdi; “Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği 49. maddesinde öğretim programlarının amaçları şu şekilde açıklanmıştır; a) Kurumlarca; yaş, eğitim düzeyi ve cinsiyet farkı gözetmeksizin kursiyerlerin ilgi, istek, yetenek ve beklentileri doğrultusunda bilgi, beceri ve davranışlarını geliştirmek.

b) Hayat boyu öğrenme faaliyetleri doğrultusunda kişisel gelişim taleplerinin karşılanmasının yanı sıra değişen ve gelişen ekonomiye iş gücü duyarlılığının artırılması için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde kursiyerleri, ilgi, istek ve yeteneklerine uygun olarak üretken, bilinçli, yenilikleri ve gelişmeleri izleyen ve kendini buna göre sürekli geliştiren, iyi insan, iyi vatandaş olarak yetiştirmek, istihdam için gerekli ve ihtiyaç duydukları yeterlikleri kazanmalarına uygun eğitimleri sağlamak; araştıran, geliştiren, değerlendiren, tasarlayan, girişimci bireyler olarak yetiştirmek.”

‘2023 izleme ve değerlendirme raporuna göre 5.996 öğretmen ve 196.741 usta öğretici ile 11. 587.174 kursiyer eğitim almıştır.’

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 2023 İzleme ve Değerlendirme Raporuna vurgu yapan Avşar; “Bu rapora göre Genel Müdürlüğün taşra teşkilatı olan olgunlaşma enstitüleri ve halk eğitimi merkezlerinde toplam 5.996 öğretmen, 196.741 usta öğretici yaygın eğitim kurslarında görev almıştır.

Bu kapsamda uzaktan ve yüz yüze eğitim yoluyla 104 alanda, 3859 eğitim programında, 622. 968 kurs açılmış ve 11. 587.174 kursiyer eğitim almıştır. Bu sayının yüzde 63’ü kadınlardan oluşmaktadır. Tekirdağ’da bu sayılar 134.277 kursiyer ve 6.678 kurs şeklindedir.”, şeklinde konuştu.

 

‘Bu yolla toplumun en kırılgan grupları olan gençler ve kadınlar yeni yetenekler edinip sosyal hayata katılmaktadır.’

“İlgili yönetmelikte ifade edildiği üzere kişisel gelişimi sağlamak, değişen ve gelişen ekonomiye iş gücü duyarlılığını artırmak, üretkenliği yükselterek bireysel yetişmelerine olanak vermek ve iş birliği içerisinde istihdamı arttırmak gibi birtakım amaçlarla yaygın eğitim faaliyeti yürütülmektedir.”, şeklinde konuşan Avşar; “Bu ve benzeri amaçlarla dünya da yaygın eğitime evirilmiş ve bu yolla toplumun en kırılgan grupları olan gençler ve kadınlar yeni yetenekler edinip sosyal hayata katılmıştır.”, dedi.

‘Yaygın eğitim kurslarının kapatılması tüm Türkiye’de olduğu gibi seçim bölgem Tekirdağ’da da ciddi rahatsızlıklara yol açtı.’

Avşar, 2023 İzleme ve Değerlendirme Raporu değerlendirildiğinde ülkemizde yaygın eğitime büyük rağbet olduğu, bu modelin; hem profesyonel iş hayatına mesleki bilgi takviyesi hem yeni meslek edinme hem sosyal hayata katılma hem de istihdama katkı sunması açısından önem arz ettiğini söyledi.

Seçim bölgem Tekirdağ’ın da bu durumdan etkilendiğini söyleyen Avşar; “En önemlisi de ekonomik ve sosyal sebeplerle toplumumuz tam bir sosyal krizin içindeyken topluma bir açıdan can simidi olan yaygın eğitim kurslarına tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kısıtlama getirilmesi veya kapatılması tüm Türkiye’de olduğu gibi seçim bölgem Tekirdağ’da da hem kursiyerler hem de eğitmenler arasında ciddi rahatsızlıklara yol açmıştır.”, şeklinde konuştu ve Bakan Tekin’e bir dizi soru sordu.

‘Yaygın eğitimin tasarruf tedbirleri kapsamına alınmasına karşın bir itirazınız oldu mu?’

Yaygın eğitimin dünyadaki gelişimine vurgu yapan Avşar, yaygın eğitim modelinin kişisel gelişim ve toplumsal kalkınmaya sunduğu katkı göz önüne alındığında tasarruf tedbirleri kapsamına alınmasını doğru olup olmadığını, buna karşın ilgili bakanlığa itirazın olup olmadığını, bu hususta öğretmen/usta öğretici veya kursiyerlerden tarafınıza ulaşan talep ve şikayetlerin varlığını ve Bu duruma karşın bir çalışmada bulunup bulunulmadığını sordu.

CHP'li Ayhan Barut'tan Yangın Tepkisi: "Acıların Sorumlusu AKP İktidarıdır" CHP'li Ayhan Barut'tan Yangın Tepkisi: "Acıların Sorumlusu AKP İktidarıdır"

‘Bu kapsamda istihdam edilen 200 bini aşkın öğretmen ve usta öğreticinin yüzde kaçı istihdam dışı kalmıştır?’

İstihdamda da önemli bir kesime hitap ettiğini söyleyen Avşar; “Raporda görüldüğü üzere yaygın eğitimde istihdam edilen 200 bini aşkın öğretmen/usta öğreticinin yüzde kaçı istihdam dışı kalmıştır? Bunları istihdama katmaya yönelik bir girişiminiz bulunmakta mıdır?”, dedi.

‘Bu kursların ikame edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için diğer paydaşlarla bir işbirliği planlıyor musunuz?’

“Kapanan söz konusu kursları ikame edilmesi ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yeni bir formül arayışınız var mıdır?”, diyen Avşar; “Bu hususta diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin işbirliğinde bir planlama yapmayı düşünüyor musunuz?”, şeklinde ifadelere yer verdi.

Editör: Haber Merkezi