ADALET VE DEMOKRASİ İÇİN ŞİMDİ MÜCADELE ZAMANI

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Çankaya İlçe Üyesi Yıldırım Kaya, partisinin 20. Olağanüstü Kurultayı öncesinde önemli tüzük değişikliği önerilerini kamuoyuna duyurdu. Kaya, partinin gerçek anlamda bir değişim ve dönüşüm sürecine girmesi gerektiğini belirterek, tüzük değişikliklerinin sosyal demokrat bir parti olma yolunda atılacak önemli adımlar olduğuna dikkat çekti.

Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bazı kadroların değiştirilmesi süreci ‘değişim’ değil; olsa olsa ‘değişiklik’ olur. Gerçek değişim için örgüt karşısındaki en önemli sınavımız ‘Tüzük Kurultayı’dır" ifadelerini kullandı.

Tüzük Değişikliği Önerileri:

  1. Adaylıklar:

    • Genel Başkan: Beş dönem görev yaptıktan sonra, iki seçim üst üste kazanamazsa ayrılmalı.
    • Parti Meclisi Üyeleri, İl ve İlçe Başkanları: Üç yılda bir yapılan kurultaylarda, üst üste üç dönem seçilebilirler. Yeniden aday olmak için bir dönem ara vermek zorundadırlar.
    • Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri: Milletvekilleri üç dönem, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ise üst üste iki dönem seçilebilirler. Yeniden aday olmak için bir dönem ara vermek zorundadırlar.

    Bu kurallar mevcut seçilmiş olanlara geriye dönük olarak da uygulanacaktır.

  2. Ön Seçim:

    • Merkez Yoklaması ve Kontenjanlar: Merkez yoklaması ile belirlenen milletvekili ve belediye başkan adayları, bu hakkı bir defaya mahsus olarak kullanabilirler. MYK kontenjanı yüzde 5’i geçemez ve kontenjan adayları, yüzde 10 ve üzeri oy aldığımız illere yayılmalıdır. Bir ilin milletvekillerinin tamamına atama yapılamaz.
    • Üyelerin Katılımı: Milletvekili, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclis üyeleri, üyelerin doğrudan katılacağı "hakim denetiminde ön seçim" ile belirlenir. Yüzde 10 ve üzeri oy aldığımız seçim çevrelerinde bu kural uygulanır. Daha düşük oy oranlarında eğilim yoklaması ve örgüt görüşü alınarak merkez ataması yapılır.
    • Cinsiyet ve Gençlik Kotası: Belediye başkan adaylıkları dışındaki kademelerde, "cinsiyet kotası" ve "gençlik kotası" uygulanır. Bu kota, seçilebilecek sıralardan başlamak üzere fermuar sistemi ile düzenlenir.
    • Parti Meclisi Onayı: Merkez yoklamasıyla belirlenen milletvekili ve belediye başkan adaylarının adaylıkları, Parti Meclisi kararı ile kesinleşir. Parti Meclisi’nin onaylamadığı adaylıklar geçersiz sayılır.
    • Cumhurbaşkanı Adaylığı: Cumhurbaşkanı adayı, üyelerin doğrudan katılımı ile “ön seçim” ile belirlenir ve TBMM grubu tarafından onaylanır.

Yıldırım Kaya, bu önerilerin CHP’nin daha demokratik, sosyal demokrat bir yapıya kavuşması ve toplumsal adalet ile özgürlükler açısından önemli olduğunu vurguladı. Kaya, "Gerçek değişim, dönüşüm ve parti içi demokrasi; adayların belirlenmesinin örgüt iradesine bırakılması ile mümkündür" dedi.

Bu öneriler, CHP’nin iç yapısında köklü değişiklikler ve daha geniş katılımlı bir demokrasi anlayışına geçiş hedefini içeriyor. Tüzük değişikliklerinin, parti içindeki demokratik süreçlerin güçlendirilmesi ve toplumun çeşitli kesimlerinin temsilinin artırılması yönündeki katkısı bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi