DEM Iğdır Milletvekili Yılmaz HUN, "27.09.2022 tarihinde Ardahan’da 5.0 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştır. Depremin merkez üssü; Göle ilçesinin yaklaşık 10 km güneydoğusunda, yerin yaklaşık 8 kilometre derinliğinde olup, bu depremle beraber Balçeşme, koyunlu, küçük Altınbulak, Çullu ve Esenyayla köyleri depremden etkilenmiştir. Depremden etkilenen bu köylerde birçok ev ve ahır yıkılmış birden fazla hayvanda telef olmuştur.

Deprem gibi yıkıcı afetlerde en önemli unsurlardan biri, hızlı, etkin ve koordinasyonlu bir müdahaledir. Ancak Ardahan- Göle depreminin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen -40 dereceyi bulan kış soğuklarında Balçeşme, Koyunlu, Küçük Altınbulak, Çullu ve Esenyayla köylerinde yaşayan halk hala konteynırlarda, hayvanları ise çadırlarda kalmaktadır. Ayrıca bu köylerde enkazlar hala kaldırılmamıştır." dedi

DEM Iğdır Milletvekili Yılmaz HUN, konuyu meclis gündemine taşıdı, Hun  İçişleri bakanı ALİ YERLİKAYA 'nın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

Anayasanın 7269, 5327 ve 4133 sayılı kanunları ve 7269 sayılı kanunun 29. Maddesi” yıkılan, yanan veya ağır hasara uğrayan veya uğraması muhtemel olan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere hak sahibi olmak şartıyla konut yaptırılır veya kredi verilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Kezban Konukçu, İzmir'de Telus International'da Sendikal Hak İhlallerini TBMM Gündemine taşıdı Kezban Konukçu, İzmir'de Telus International'da Sendikal Hak İhlallerini TBMM Gündemine taşıdı

27.09.2022 tarihinde Ardahan’da 5.0 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştır. Depremin merkez üssü; Göle ilçesinin yaklaşık 10 km güneydoğusunda, yerin yaklaşık 8 kilometre derinliğinde olup, bu depremle beraber Balçeşme, koyunlu, küçük Altınbulak, Çullu ve Esenyayla köyleri depremden etkilenmiştir. Depremden etkilenen bu köylerde birçok ev ve ahır yıkılmış birden fazla hayvanda telef olmuştur.

Deprem gibi yıkıcı afetlerde en önemli unsurlardan biri, hızlı, etkin ve koordinasyonlu bir müdahaledir. Ancak Ardahan- Göle depreminin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen -40 dereceyi bulan kış soğuklarında Balçeşme, Koyunlu, Küçük Altınbulak, Çullu ve Esenyayla köylerinde yaşayan halk hala konteynırlarda, hayvanları ise çadırlarda kalmaktadır. Ayrıca bu köylerde enkazlar hala kaldırılmamıştır.

Bu bağlamda;

1.      Depremden etkilenen bölgelerde meydana gelen hasarlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

2.      Ardahan göle ilçesinde 5 köyün etkilendiği depremin üzerinden 16 ay gibi uzun bir süre geçmesine rağmen enkaz kaldırma çalışmalarının yapılmamasının sebebi nedir?

3.      27.09.2022 tarihli göle depreminin hasar tespit çalışmaları yapılmış mıdır? Hasar tespit çalışması yapılmışsa depremde kaç ev ve ahır hasar almış, ağır hasar almış ve yıkılmıştır?

4.      Yaşanılan depremde büyük ve küçük baş hayvan olmak üzere telef olan hayvan sayısı kaçtır?

5.      Depremzedeler için ne tür önlemler alınmıştır? Barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda hangi çalışmalar yapılmaktadır?

6.      Depremden etkilenen bölgede altyapı, enerji ve su gibi hizmetlerde herhangi bir aksama yaşanmış mıdır?

7.      Depremin ne kadar süreyle devam ettiği ve artçı sarsıntılar hakkında bilgi verebilir misiniz?

8.      Göle ilçesinde önümüzdeki günlerde olası başka depremlere karşı ne tür önlemler alınması planlanmaktadır?

9.      Depremle ilgili olarak ilgili bakanlıklar tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan tespitleri ve alınacak önlemleri paylaşabilir misiniz?

10.  Ardahan Göle ilçesinde olan 5 köyün etkilendiği depremdeki depremzedelerin yaşadıkları sorunları gidermeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? Varsa nedir?

 

Editör: Haber Merkezi