2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Tarsus Temsilciliği üyeleri Kuruçeşme alanında halka seslendiler, imza topladılar, üye yaptılar.
Sendikacılar, uygulamada olan Neo- liberal politika ve sonuçlarını teşhir çalışması yaptılar.
Standı, İHD Mersin Şube Başkan ve Yönetim Kurulu, Akdeniz İlçe Belediye Başkan A. Adayı, önceki dönem Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, TİP Akdeniz İlçe Yönetimi, Akdeniz CHP İlçe Başkanı Semih Palamut ve Yönetimi ziyaret ederek desteklerini sundular. 2021 Tüm Emekliler Sendikası bu çalışmalarıyla son iki günde 42 üye kazandı.
EMEKLİLER NE İSTİYOR?
1. En düşük emekli maaşı insanca yaşamaya yetecek düzeyde yeniden hesaplanarak, tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılsın.
2. Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.
3. Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.
4. Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.
5. Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin. 6. Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.
7. Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.
8. İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.
9. Bayram ikramiyesi adı altında yılda iki defa yapılan ikramiye ödemelerine banka emeklileri de dahil edilsin. Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.
10. SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.
11. Ulaşılabilir, parasız, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti temel insan hakkıdır düşüncesiyle, emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.
12. Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
13. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
EMEKLİ/EMEKÇİ HAKKINI İSTİYOR
Dünyayı sırtlarında taşıyan emekçiler toplumun temel taşıdır. Üretim, zenginlik, refah, gelişme onların beden ve beyin güçleriyle oluşur. Emekli yaşı ilerlediğinde veya çalışamaz hâle geldiğinde aktif üretimi yeni kuşaklara devreder.
O artık rahat etmeli, kendisine, çocuklarına, torunlarına zaman ayırmalı, yarınından emin olarak bilgisini görgüsünü topluma aktarmalıdır.
Ama öyle olmadı, emekli yoksulluğun çukuruna itildi. Bugün en düşük emekli aylığı 7500 TL iken ortalama işçi emekli aylığı 8290 TL, işçi, memur, BAĞ-KUR, tarım tüm kolların ortalama aylığı 8295 TL'dir.
Emekli aylıklarının prim miktarı ve gün sayısına ve eskiden olduğu gibi yüzde 70 ABO oranına göre hesaplanması temel talebimizdir.
ÇARE NEREDE?
Ekonomimizi düze çıkaracak, emekliyi/emekçiyi refaha ulaştıracak reçete tarihimizde var. Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki bağımsız dış politika ve devletçi kamucu planlı ekonomi politikası bugüne uyarlandığında bütün toplum olarak refaha çıkarız. İlk koşul olarak özelleştirilen tüm kamu kurumları, şeker fabrikaları, SEKA, Sümerbank, Tüpraş, Türk Telekom ve benzerleri devletleştirilsin, üretim ve tüketim kooperatifçiliğinin önü açılsın, tarıma, esnafa, sanayiye destek verilsin.
EMEKLİ/EMEKÇİ için ucuz, sağlam, ferah KONUT seferberliği başlatılsın.
İlimiz Mersin deprem yıkımının yarattığı iç göç sonucu binlerce depremzede kardeşimizi gönüllü olarak bağrına bastı, onları ağırlamaya çalışıyor.
Bunun dışında komşu ülkelerden plansız dış göçün yarattığı büyük bir nüfus da Mersin'e yığıldı. Mersin'li emekliler artık konut sahibi olamıyorlar, kira süresi dolanlar gelirleriyle yeni bir konut kiralayamıyorlar. Mersin Valiliği, Mersin Büyük Şehir Belediyesi ve Merkezi Yönetim iş birliğiyle konutsuz emeklilere sosyal konutlar yapılsın. Konut sahibi olan emeklilerin konutları depreme dirençli hale getirilsin. Emeklilerin gelirleriyle orantılı kredi ödeme planı yapılsın.
İşçi emekçi sınıfının onurlu üyeleri ekmeklerini nasıl taştan çıkardılarsa, fabrikalar, çiftlikler, okullar, konutlar, hastaneler kurdularsa, bilim, sanat yaptılarsa, vatanı düşmandan koruyarak, iç ve dış güvenliği sağladılarsa eşit ve özgür bir dünyayı kurmayı da başaracaklardır.
2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi
2021Tüm Emekliler Sendikası Tarsus Temsilciliği