2023'te yaklaşık 800 gazeteci hapse atıldı ve neredeyse 550'si 2024'ün başlangıcını hapiste geçirecek. Bunların neredeyse yarısı yalnızca dört ülkede (Çin, Myanmar, Belarus ve Vietnam) tutuklu bulunuyor.

Dünya ülkelerinin neredeyse yarısında gazetecilere zulmetmek için hapis cezası kullanılıyor. Son beş yılda 86 ülkede en az bir gazeteci çalışmaları nedeniyle gözaltına alındı. 

2023 yılında toplam 779 gazeteci hapse atıldı ve şu anda toplam 45 ülkede 547 gazeteci cezaevinde veya ev hapsinde. Bu yıl gazetecilere verilen hapis cezaları bir haftadan 20 yıla kadar değişiyordu.

Çin, şu anda tutuklu bulunan 121 gazeteciyle dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olmaya devam ediyor. Bunu, foto muhabiri Sai Zaw Thaike'yi "dezenformasyon" ve "dezenformasyon" gibi bir dizi suçlamayla 20 yıl hapis cezasına çarptırarak bu yıl bir gazeteciye açık ara en uzun hapis cezasını uygulayan Myanmar (69) takip ediyor.  isyan." 

Kadın gazetecilere rekor cezalar

Kadın gazetecilere verilen cezalar 2023'te rekor kırdı. 2019'dan bu yana hiçbir kadın gazeteciye 10 yıldan fazla hapis cezası verilmedi, ancak 2023'teki en uzun sekiz cezadan altısı kadın gazetecilere verildi. Elaheh Mohammadi ve Niloofar Hamedi'nin sırasıyla 12 ve 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı İran'da korkunç bir zulme maruz kalıyorlar ; Alexander Lukashenko'nun otoriter hükümetinin bağımsız gazeteciliğin ikonları Maryna Zolatava Liudmila Chekina ve Valeriya Kastsiuhova'ya 10 ila 12 yıl arasında değişen hapis cezaları verdiği Belarus'ta ; ve Sahra altı Afrika'da hapsedilen birkaç kadın gazeteciden biri olan Floriane Irangabiye'nin 10 yıllık hapis cezasını çektiği Burundi'de .

“Cezaevindeki her gazeteci, tanımı gereği çalışması engellenen bir gazetecidir. Ama aynı zamanda gelecekte gözünü korkutacak bir gazeteci. Ve yüzlerce, hatta binlerce meslektaş başlarının üzerinde bir tehdit olduğunu hissediyor. Böylece milyonlarca insanın haber ve bilgi edinme hakkı ihlal edilebilir. Bu istatistiklerin arkasında insani trajediler ve siyasi sonuçlar var. Otoriter hükümetlerin dayattığı tehlikelere göğüs germeye cesaret eden kadın ve erkek tüm bu gazetecilerin cesaretini selamlıyorum. Ve RSF ekibine, özellikle de 130'dan fazla ülkedeki muhabirlerimize, bunların serbest bırakılması için mümkün olan her şeyi yaptıkları için teşekkür ediyorum.

Christophe Deloire

DSÖ'den Acil Çağrı: Kamal Adwan Hastanesi Baskını Gazze'de Sağlık Sistemini Çökertti DSÖ'den Acil Çağrı: Kamal Adwan Hastanesi Baskını Gazze'de Sağlık Sistemini Çökertti

RSF genel sekreteri

Türkiye ve İran'da hapis cezası normalleşti

Türkiye ve İran, 2023'te en çok gazeteci hapseden ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkelerin hükümetleri, gazetecileri sindirmenin bir yolu olarak sürekli gözaltıları (çoğunlukla tekrarlanan kısa süreli gözaltılar) kullandı. Recep Tayyip Erdoğan hükümeti 2023 yılı boyunca Türkiye'de 50'ye yakın gazeteciyi gözaltına aldı ve dördü Kürt gazetecinin de aralarında bulunduğu beşi yıl sonu itibarıyla hâlâ tutuklu durumda . İran'da 2023 yılı boyunca 58 gazeteci hükümet cezaevlerinde 48 saatten fazla kaldı ve beşi kadın olmak üzere 21 gazeteci hâlâ orada İran'ın medyaya yönelik zulmü, Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de polis nezaretinde ölmesine tepki olarak protestoların başlamasından bu yana arttı. Yetkililer, keyfi tutuklamalara ve sahte suçlamalara dayalı yargılamalara dayanan baskıcı bir labirent yarattı.

İsrail-Hamas savaşı: Daha fazla Filistinli gazeteci gözaltına alındı 

İsrail güçleri tarafından tutuklanan ve gözaltına alınan Filistinli gazetecilerin sayısı, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana önemli ölçüde arttı. 2023 yılı sonu itibarıyla en az 34 kişi hâlâ tutuklu durumda. Çoğu hiçbir suçlama veya yargılama olmaksızın tutuluyor. Bu durum özellikle idari gözetime tabi olan 19 kişi için geçerlidir; bu, İsrail güvenlik güçlerinin herhangi bir kişiyi "güvenlik nedenleriyle" adli prosedür olmaksızın tutabildiği bir tür "önleyici" gözaltı şeklidir. Gözaltının, özellikle Batı Şeria'daki Filistinli gazetecileri taciz etmek için kullanılması, savaşın başlangıcından bu yana en az 16 gazetecinin de aralarında bulunduğu en az 76 gazetecinin İsrail ordusu tarafından öldürüldüğü Gazze Şeridi'ndeki ölümcül zulme ek olarak geliyor. çalışmaları sırasında. 

Bağımsız gazetecilik Vietnam, Rusya ve Afganistan'da ezildi

Vietnam, Rusya ve Afganistan da gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer alıyor. Medyanın tek partinin emirlerine uymak zorunda olduğu Vietnam'da 2023'te 43 gazeteci en az 48 saat gözaltında tutuldu ve şu anda 36 gazeteci tutuklu bulunuyor. Bunlar arasında, Nisan 2023'te "devlet karşıtı propaganda" nedeniyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan Nguyen Lan Thang gibi 20 blog yazarı da yer alıyor.

Bağımsız medyaya ve medya personeline yönelik düşmanca bir iklimin hakim olduğu Rusya'da son 12 ayda 34 gazeteci gözaltına alındı, 29 Aralık itibarıyla 29'u halen cezaevinde. Bunlar arasında iki ABD vatandaşı da var : Casusluk yapmakla suçlanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve Prag'da Radio Free Europe/Radio Liberty için çalışan, Rus ve Amerikalı çifte vatandaşlığa sahip gazeteci Alsu Kurmasheva , ailesini ziyaret ederken tutuklandı. Rusya kendisini “yabancı ajan” olarak tanıtmamakla suçlanıyor.

Casusluk suçlamaları, Mortaza Behboudi'nin 18 Ekim 2023'te uzun zamandır beklenen serbest bırakılmasının , Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelmesinden bu yana bağımsız medyaya zulmeden Taliban yönetimi altında gazeteciliğin tehlikelerini vurguladığı Afganistan'daki gazetecilere karşı da kullanılıyor. 21 gazeteciyi hapse attılar. 2023'te ve şu anda üç tane tutuyorlar.

Siyasi krizlerde, iç savaşta hapsedildi

Seçimler, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin 2023 yılında Mısır'da medyaya yönelik amansız zulmünü yoğunlaştırdı ve bunun sonucunda şu anda toplam 20 gazeteci ve blog yazarı gözaltına alındı. Bunlar arasında, hükümet karşıtı protestoları haber yaptığı için "sahte haberler yayınlamak" suçlamasıyla 2019'dan beri tutulan Oxygen Misr blogunun kurucusu Mohamed Oxygen olarak bilinen bir blog yazarı da yer alıyor.  layık görülen kendisi, tutuklu arkadaşlarından birini savunduğu için Mayıs 2023'ten bu yana Kahire'deki Bedir hapishanesinde hücre hapsine tabi tutuluyor.  

Silahlı çatışmaları haber yapmak aynı zamanda hapis cezasıyla da sonuçlanabilir. Amhara bölgesinde çatışmaların yoğunlaşması ve hükümetin bölgesel askeri güçleri dağıtması nedeniyle 2023'te şu anda 14'ünün tutuklu olduğu ve 22'sinin hapse atıldığı Etiyopya'da yetkililerin gazetecileri hedef almasının nedeni budur .  

2022 yılı, 31 Aralık 2022 itibarıyla dünya çapında toplam 569 gazetecinin gözaltına alındığı rekor bir yıl olmasına rağmen , basın özgürlüğüyle mücadelede hapis cezası yaygın olarak uygulanmaya devam ediyor ve 2024'e en az 547 gazetecinin cezaevinde başlaması bekleniyor.

Editör: Süleyman Devrim Boğa