BM Kalkınma Programı (  ) tarafından yayınlanan Afganistan  , Afganistan'ın Ağustos 2021'de bugünkü fiili yöneticileri olan Taliban tarafından ele geçirilmesinden kaynaklanan sonuçlara genel bir bakış sunuyor.

Taliban'ın iktidara gelmesinden hemen sonra, Afgan ekonomisi çöktü ve Afganistan'ın on yıllık yoksulluğa sürüklenişini hızlandırdı; BM tarafından yaklaşık 40 milyon olarak tahmin edilen nüfusu ve 2021'de 14,3 milyar ABD Doları GSYİH ile Afganistan, dünyanın kişi başına düşen geliri en düşük ülkeleri arasında yer alıyor ve nüfusun yaklaşık yüzde 85'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı tahmin ediliyor. 

Uluslararası yardıma ezici bağımlılık

Rapor bazı cesaret verici işaretlere işaret etse de (ihracatta artış, yurt içi mali gelirde beklenen yüzde sekizlik artış, döviz kurunda istikrar ve enflasyonda düşüş), bunun büyük ölçüde büyük ölçekli uluslararası ekonomiden kaynaklandığını açıklıyor. 2022'de Afganistan'a gönderilen yardım fonu (2022'de 3,7 milyar dolar, bunun 3,2 milyar doları BM tarafından sağlandı).

Bu, kalıcı bir iyileşmeye işaret etmiyor: kişi başına düşen gelirin bu yıl ve 2024'te düşmesi bekleniyor: UNDP modellemesi, yardımların yüzde 30 oranında düşmesi halinde enflasyonun 2024'te yüzde 10'a ulaşabileceğini ve ortalama gelirlerin yüzde 40 düşebileceğini öne sürüyor. yüzde.

Uluslararası yardımda herhangi bir azalma, Afganistan'ın ekonomik beklentilerini daha da kötüleştirecek ve aşırı yoksulluk onlarca yıl sürecek: 2023'te uluslararası yardım için BM'nin 4,6 milyar dolarlık yardım çağrısı bu nedenle, ihtiyacı olan Afganlara yardım etmek için gereken minimum miktar.

İş yerinde kadın olmadan yoksulluktan kaçış yok

UNDP'nin Afganistan Daimi Temsilci Yardımcısı Surayo Buzurukova, BM Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Taliban'ın kadınların eğitim ve çalışma olanaklarını büyük ölçüde kısıtlama kararının ülkedeki ekonomik sıkıntıların önemli bir nedeni olduğunu söyledi.

Bayan Buzurukova, "Kadınların işgücünden çıkarılmasının ekonomiyi ileriye dönük olarak nasıl etkileyeceğini görmek için simülasyonlar yaptık" dedi. “Kadınlar olmadan büyümenin ve yoksulluğun azaltılmasının mümkün olmayacağını hesapladık. Fiili yetkililerle konuştuğumuzda vermeye çalıştığımız mesaj bu.”

Bayan Buzurukova, özellikle kadın yardım görevlilerinin desteğinin yüksek talep gördüğü illerde, durumun sonunda kadınlar için daha az baskıcı hale geleceğinden umutlu.

"Ağustos 2021'den sonra burada çalışmak zordu ve Taliban'la ilişki kurup beni dinlemelerini sağlamak zaman aldı. Ama şimdi hem eyalet düzeyinde hem de ulusal düzeyde fiili yetkililerin üst düzey üyeleriyle bir güven ağı oluşturdum; kadınların ekonomi için önemini anlamaları çok önemli.

STK ortaklarımız aracılığıyla ülke çapında hizmet vermeye devam ediyoruz ve kadınların çalışmaya devam edebileceği sağlık ve eğitim sektörü için muafiyetlerimiz var ama elbette yasağın zor olduğu ve personelin moralinin etkilendiği.”

Editör: Haber Merkezi