WASHINGTON, 27 Ağustos 2021—Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası Grubu, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü'nün başkanları olan COVID-19 (MLT) Çok Taraflı Liderler Görev Gücü üçüncü toplantısında Afrikalı liderlerle bir araya geldi Vaccine Acquisition Trust (AVAT), Africa CDC, Gavi ve UNICEF, özellikle Afrika'daki düşük ve düşük orta gelirli ülkelerde aşıların hızla yaygınlaştırılmasının önündeki engellerin üstesinden gelmek için aşağıdaki açıklamayı yaptı:
“COVID-19 aşılarının küresel olarak piyasaya sürülmesi, endişe verici derecede farklı iki hızda ilerliyor. Çoğu düşük gelirli ülkede yetişkinlerin %2'sinden azı tam olarak aşılanmıştır, bu oran yüksek gelirli ülkelerde neredeyse %50'dir.
Çoğunluğu Afrika'da bulunan bu ülkeler, bırakın Afrika Birliği'nin 2022'deki %70'lik hedefini, Eylül ayına kadar tüm ülkelerde %10 ve 2021 sonunda %40'a kadar olan küresel hedefleri bile karşılamak için yeterli aşıya erişemiyor.
Bu aşı eşitsizliği krizi, COVID-19 hayatta kalma oranlarında ve küresel ekonomide tehlikeli bir ayrışmaya neden oluyor.AVAT ve COVAX'ın bu kabul edilemez durumu çözmeye yönelik önemli çalışmalarını takdir ediyoruz.
Bununla birlikte, düşük ve düşük orta gelirli ülkelerdeki bu akut aşı tedariği sıkıntısıyla etkin bir şekilde mücadele etmek ve AVAT ve COVAX'ın tam olarak etkinleştirilmesi, aşı üreticilerinin, aşı üreten ülkelerin ve halihazırda yüksek aşılama oranlarına ulaşmış olan ülkelerin acil işbirliğini gerektirmektedir. Tüm ülkelerin Eylül ayına kadar en az %10 ve 2021 yılı sonuna kadar %40 oranındaki küresel hedeflere ulaşmasını sağlamak için:
- Yüksek hacimli aşı sözleşmesi yapan ülkeleri kısa vadeli teslimat programlarını COVAX ve AVAT ile değiştirmeye çağırıyoruz.
- Aşı üreticilerini, COVAX ve AVAT ile olan sözleşmelerini derhal önceliklendirmeye ve yerine getirmeye ve düzenli, net tedarik tahminleri sağlamaya çağırıyoruz.
- G7'yi ve tüm doz paylaşan ülkeleri, artırılmış boru hattı görünürlüğü, ürün raf ömrü ve yardımcı malzeme desteği ile taahhütlerini acilen yerine getirmeye çağırıyoruz, çünkü şu ana kadar yaklaşık 900 milyon taahhüt edilen dozun ancak %10'u sevk edildi.
- Tüm ülkeleri, COVID-19 aşıları ve bunların üretimine dahil olan girdiler üzerindeki ihracat kısıtlamalarını ve diğer ticari engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.
Özellikle Afrika'da kalıcı aşı teslimatı, üretim ve ticaret konularını ele almak ve bu amaçlar için hibeleri ve imtiyazlı finansmanı harekete geçirmek için COVAX ve AVAT ile çalışmalarımızı paralel olarak yoğunlaştırıyoruz. Ayrıca, AVAT'ın talep ettiği gibi gelecekteki aşı ihtiyaçlarını karşılamak için finansman mekanizmalarını da araştıracağız. Ülkelerin hazırlıklı olma durumunu ve özümseme kapasitesini artırmak için daha iyi arz tahminleri ve yatırımları savunacağız. Ayrıca tüm COVID-19 araçlarının tedariki ve kullanımındaki boşlukları belirlemek ve şeffaflığı artırmak için verilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.
Harekete geçmenin tam zamanı. Salgının seyri ve dünyanın sağlığı tehlikede.”