AYM'den KHK'lıların Tazminat Talebine İlişkin Önemli Karar: Kısıtlayıcı Hüküm İptal Edildi
Mahkeme (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınıp daha sonra tekrar göreve iade edilen kamu görevlilerinin tazminat talebinde bulunulmasını engellemeyi düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. AYM'nin bu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak şahsi olarak girdi.
Danıştay'ın İtirazı
Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı Kanun'un 2. maddesinde yer alan ve KHK'lıların tazminat talebini yasaklayan hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Talepte, KHK ile görevden alınan ve sonrasında iade edilen kişilere, hukuka aykırı olarak göreve getirilenlerin çıkarıldıkları maddi ve manevi tazminat taleplerinin engellenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilmişti.
AYM'nin Kararı
Anayasa Mahkemesi, başvuruyu değerlendirerek düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, paranın maddi ve manevi maddi açıdan müdahalelere karşı etkin giderim aralığını sağlamasını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Kararın gerekçesinde, KHK ile görevden alınıp sonrasında iade edilen kişilere tazminat talebinde bulunulması kaydının saklanması kuralının, Anayasa'nın özgürlük ve adalet kurallarına aykırı olduğu ifade edildi. AYM, daha önce benzer bir kuralın 2022 yılında iptal edildiğini hatırlatarak, mevcut durumda bu karardan sapmaların bir durum olmadığını belirtti.
Bu karar, KHK ile mağduriyet yaşayabilecekleri, maddi ve manevi tazminat talep edebilme haklarını yeniden kazanmaları açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
AYM kararı için tıklayınız.