Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'ın Şuşa şehrine giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada alfabe birliğinden bölgesel iş birliğine kadar birçok konuya değindi.

Şam'da üst üste patlamalar Şam'da üst üste patlamalar

Azerbaycan'a Şükran ve Saygı: Bakan Fidan, konuşmasına Azerbaycan'ın Vatan Savaşı'nda kazandığı zaferin sembolü olan Şuşa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. "Şuşa, Azerbaycan'ın 44 gün süren Vatan Savaşı’nda kazandığı şanlı zaferin sembolüdür. Bu zafer için canını feda eden aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, muhterem gazilerimize şükranlarımı sunuyorum," dedi.

"İmkanlarımızı Müşterek Refahımız İçin Kullanmalıyız": Türk dünyasının uluslararası siyasetin ilgi merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Fidan, bölgesel iş birliğinin önemine vurgu yaptı. "Türk dünyası uluslararası siyasetin ilgi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Küresel güç rekabetinin coğrafyamıza sirayet etmesini önlemek için saflarımızı sıkılaştırmalı, imkanlarımızı müşterek refahımız için kullanmalıyız," ifadelerini kullandı.

Alfabe Birliği ve Eğitim Çalışmaları: Fidan, alfabe birliğinin tesis edilmesi gerektiğini belirterek, eğitim ve gençlik projelerinin geliştirilmesinin önemine değindi. "Eğitim çalışmalarını ve gençlik projelerimizi geliştirmeli, alfabe birliğini bir an önce tesis etmeliyiz," dedi.

Ahıskalıların Durumu ve Kıbrıs Meselesi: Ahıskalıların anavatanlarına dönmeleri için sürecin takipçisi olacaklarını belirten Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. "Bu yıl, Ahıskalı kardeşlerimizin sürgünün 80. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Ahıskalı kardeşlerimizin Gürcistan'daki anavatanlarına geri dönmeleri ve vatandaşlık almalarına ilişkin süreçlerin takipçisi olacağız," dedi. KKTC'nin TDT'deki temsiline de vurgu yaparak, "KKTC'nin TDT'de üst düzeyde ve uygun şekilde temsiline önem veriyoruz," ifadelerini kullandı.

Bölgesel ve Küresel Güvenlik: Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışın sağlanmasının önemine değinen Fidan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki müzakere sürecine destek verdi. "Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışın sağlanması için tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız," dedi.

Ukrayna ve Filistin Meselesi: Ukrayna'daki savaşın vekalet harbine dönüştüğünü belirten Fidan, diplomasiyi önceleyen bir barış platformunun tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Filistin meselesine de değinen Fidan, İsrail'in saldırılarını kınayarak uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti.

Sonuç: Bakan Fidan, TDT'nin uluslararası arenada daha da görünür hale gelmesi için çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun," diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi