İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin 18 Mart'ta çökmesinden bu yana aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binden fazla kişinin öldürüldüğü bildirilen olayları kınadı.
BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, günlük basın brifinginde, İsrail'in geniş çaplı bombardıman ve kara operasyonlarının yaygın yıkıma yol açtığını ve sadece son iki günde Refah'ta 100 binden fazla Filistinlinin yerinden edilmesine neden olduğunu, bunların çoğunun birden fazla kez yerinden edildiğini söyledi.
Sağlık personeline ölümcül saldırı
"Genel Sekreter, 23 Mart'ta İsrail ordusunun Gazze'de tıbbi ve acil yardım konvoyuna düzenlediği saldırıda 15 sağlık personeli ve insani yardım görevlisinin öldürülmesinden dolayı şoktadır" dedi.
Bay Dujarric, çatışmanın tüm taraflarının her zaman tıbbi, insani ve acil durum çalışanlarını koruması ve uluslararası insani hukukun gerektirdiği şekilde sivillere saygı göstermesi ve onları koruması gerektiğini vurguladı. Hayat kurtarıcı yardımın reddedilmesine son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de en az 408 yardım görevlisi öldürüldü; bunların 280'i BM insani yardım personeliydi.
Ateşkesi yeniden başlatın
Dujarric, Genel Sekreter'in bu çatışmada hayatını kaybeden tüm insani yardım çalışanlarını andığını ve bu olaylara ilişkin tam, kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma talep ettiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri, Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik gerçekleştirilen saldırıları güçlü bir şekilde kınadığını yineleyerek, terör saldırılarının veya Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasının hiçbir gerekçesi olmadığını vurguladı.
Guterres, ateşkesin derhal yeniden sağlanması, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve Gazze'nin her yerine insani yardımların kesintisiz ulaştırılması çağrısını yineledi.
BM demografik veya bölgesel değişiklik girişimlerini reddediyor
Dujarric'e, İsrail'in Gazze'de daha fazla toprak parçasının kontrolünü ele geçirme planları soruldu.
“Genel Sekreter ayrıca, Güvenlik Konseyinin 2735 (2024) sayılı kararının , Gazze Şeridi'nde demografik veya topraksal değişiklik girişimlerini , Gazze topraklarını daraltacak her türlü eylemi reddettiğini hatırlatır” dedi.
Bu bağlamda BM Genel Sekreteri, İsrail ordusunu "İsrail Devleti'nin güvenlik bölgelerine eklenecek geniş toprakları ele geçirmeye" çağıran kışkırtıcı söylemlerden giderek daha fazla endişe duyuyor.
'Hâdiseler bile hedef haline geldi'
Filistin Mülteci Örgütü ( UNRWA ) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Çarşamba günü İsrail güçlerinin Çarşamba günü Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'deki binalarından birini bombaladığını bildirdi.
Sosyal medyada yaptığı paylaşımda binanın daha önce bir sağlık merkezi olduğunu ve savaşın başlarında ciddi şekilde hasar gördüğünü söyledi. Gazze'de "harabeler bile hedef haline geldi" dedi.
Bay Lazzarini, ilk raporlarda tesisin bombalandığı sırada 700'den fazla kişiye ev sahipliği yaptığını ve " ölenler arasında iki haftalık bir bebek de dahil olmak üzere dokuz çocuğun da bulunduğu" bilgisini verdiğini belirterek, yerinden edilmiş ailelerin " gidecek başka yerleri olmadığı için " vurulduktan sonra sığınakta kaldıklarını belirtti.
Tüm saldırıları araştırın
Savaş başladığından beri 300'den fazla BM binası yıkıldı veya hasar gördü, ancak bu yerlerin koordinatları çatışmanın taraflarıyla düzenli olarak paylaşıldı. 700'den fazla kişinin BM koruması ararken öldürüldüğünü söyledi.
Lazzarini, UNRWA'ya ait çok sayıda binanın Hamas da dahil olmak üzere Filistinli silahlı gruplar veya İsrail güçleri tarafından askeri ve muharebe amaçlı kullanıldığına dair haberler olduğunu da sözlerine ekledi.
"BM personelinin, tesislerinin veya operasyonlarının tamamen göz ardı edilmesi, uluslararası hukuka karşı derin bir meydan okumadır " dedi.
"Bu saldırıların her birinin koşullarını ve ciddi ihlalleri ortaya çıkarmak için bir kez daha bağımsız soruşturmalar çağrısında bulunuyorum. Gazze'de tüm çizgiler tekrar tekrar aşıldı."
Gazze 'bir ölüm tuzağı'
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin ( OCHA ) İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki geçici müdürü Jonathan Whittall, Çarşamba günü Gazze Şeridi'ndeki durumu "sınırsız bir savaş" olarak nitelendirdi.
Orada yaşananları " kan, acı, ölümün bitmeyen döngüsü" olarak niteleyen Gazze'nin bir ölüm tuzağına dönüştüğünü söyledi .
Whittall, Gazze'nin merkezindeki Deir Al-Balah'tan video bağlantısıyla New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere brifing veriyordu.
Üst düzey yetkili, sahadaki durumu tarif etmek için ne söyleyebileceğinden emin olmadığını ancak özellikle Pazar günü Rafah'ta öldürülen çok sayıda insani yardım çalışanının toplu mezarını ortaya çıkaran bir görevi koordine ettikten sonra sözlerini sakınmamaya karar verdiğini belirtti.
Ölen sağlık görevlilerinin "hâlâ üniformalarını ve eldivenlerini giydiklerini" ve hayat kurtarmaya çalışırken öldürüldüklerini söyledi. İsrail güçlerinin ilerlediği bir bölgeye girerken ambulanslarının " birer birer vurulduğunu" da sözlerine ekledi.
Gömüldükleri mezarda ambulanslardan birinin acil aydınlatma lambasının bulunduğunu kaydetti.
Bay Whittall, Strip'in bugün nerede durduğunun sembolü olduğu için bu davayı vurgulayarak başladığını söyledi: " Burada olanlar nezaket kurallarına aykırı, insanlığa aykırı, yasaya aykırı, " dedi. "Gerçekten de sınırsız bir savaş."
Ateşkesin bozulmasının ardından zorla yerinden etme emirlerinin yeniden başladığını ve Gazze Şeridi'nin yüzde 64'ünün şu anda İsrail tarafından aktif olarak zorla yerinden etme emirleri altında olduğunu veya sözde "tampon bölge" içinde bulunduğunu söyledi.
İsrail yardım ablukasının başlamasının üzerinden bir ay geçti
Bay Whittall, meslektaşlarının kendisine "sadece aileleriyle birlikte ölmek istediklerini" ve en büyük korkularının tek başına hayatta kalmak olduğunu söylediğini belirterek, "Hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil" dedi.
"Filistinli sivillerin hayatta kalmaya layık olmayacak kadar insanlıktan çıkarılmasını kabul edemeyiz " diyen Çavuşoğlu, Gazze'ye yardım malzemelerinin girişinin engellenmesinin üzerinden bir ay geçtiğini kaydetti.
Muhabirlerin sorularına yanıt vererek, dünyada başka bir yer olmadığını, 2.1 milyon insanın kuşatma altında olduğu, insani yardımın her türlü nüfusunun reddedildiği ve ticari sektörün yok edildiğini ve daha sonra tamamen kuşatılmış ve bombalanmış bir bölgedeki yardıma bağlı olarak hayatta kalması bekleniyor.
Gazze'deki insani krizin kontrolden çıktığını, BM Dünya Gıda Programı'nın ( WFP ) desteklediği tüm fırınların kapandığını, pazarların enkaza döndüğünü, ambulans ekiplerinin öldürüldüğünü ve insanların saldırı altındaki bir yardım sisteminde yaşamak zorunda kaldığını sözlerine ekledi.
Bay Whittall, Gazze'nin karşı karşıya olduğu sorunlara yönelik insani çözümlerin eksikliğini vurguladı. Krizin hesap verebilirlikle başlayan siyasi eylem gerektirdiğini belirterek, yardımın siyasi başarısızlıkları telafi edemeyeceğini vurguladı.
Zulme son verin
"Gazze'de olanların Gazze'de kalmayacağını kabul etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum," diye uyardı. " Kurallara dayalı düzenin bazı insanlar için bir dizi kuralla, diğerleri için başka bir dizi kuralla değiştirilmesine izin veremeyiz."
BM yetkilisi, üye devletlerin uluslararası hukuku uygulamak için siyasi ve ekonomik nüfuzlarını kullanacakları, katliamı durdurmak ve rehineleri serbest bırakmak için ateşkes sağlanacağı, "Filistinlilerin sonunda insan olarak görüleceği ve bu zulmün sona ereceği" umudunu dile getirdi.