Çocuk İşçiliği Meclis Gündeminde

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) araştırma önergesi sundu.

Altın, sunduğu önergede Türkiye’de derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen grupların başında çocukların geldiğini belirtti. Çocukların yoksulluğa ek olarak işçileştirilme gerçeğiyle de karşı karşıya kaldığını ifade eden Altın, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların verilerine göre Türkiye’de 2 milyondan fazla çocuğun çalışmak zorunda bırakıldığını vurguladı.

Altın'ın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

AKDEV’den Türk çocuklarına güzel haber AKDEV’den Türk çocuklarına güzel haber

"Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünyada 160 milyondan fazla çocuk işçileştirilmiş durumda. Türkiye’de ise resmi verilere göre bu sayı 850 bini aşıyor. Sendikaların verilerine göre ise bu rakam 2 milyonu geçiyor. Çocuk işçiliğinin artmasının temel sebepleri arasında derinleşen yoksulluk, astronomik oranlardaki işsizlik, göç ve mültecilik bulunmaktadır. Çocuklar, tehlikeli işlerde, kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalışmakta ve bu durum iş kazalarında yaşamlarını yitirmelerine yol açmaktadır."

Altın, çocuk işçiliğinin çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ve eğitim, sağlık, oyun ve yaşam haklarını ellerinden aldığını belirtti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2013-2018 yılları arasında 319 çocuğun iş kazalarında yaşamını yitirdiğini, AKP iktidarları boyunca bu sayının resmi veriler olmasa dahi bini aştığını ilgili sendikalar tarafından belirtildiğini ifade etti.

Beritan Güneş Altın, önergesinde şu önemli noktaları vurguladı:

  1. Derinleşen Yoksulluk ve İşsizlik: Çocuk işçiliğinin artmasında derinleşen yoksulluk, ebeveynler başta olmak üzere astronomik oranlardaki işsizlik, göç ve mültecilik temel sebepler arasında yer almaktadır.

  2. Tehlikeli ve Kayıt Dışı Çalışma: Çocuklar, tehlikeli işlerde, kayıt dışı ve güvencesiz koşullarda çalışmakta, bu durum iş kazalarında yaşamlarını yitirmelerine yol açmaktadır.

  3. Eğitim Hakkının İhlali: Çocuk işçiliği, çocukların eğitim, sağlık, oyun ve yaşam haklarını ellerinden almakta, onların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

  4. Mevcut Emek Politikalarının Yetersizliği: Çocuk işçiliğine göz yuman emek politikaları neticesinde çocuklar yoğun emek sömürüsüne maruz kalmaktadır.

Altın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018 yılını Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan etmesine rağmen çocuk işçi ölümlerinde ve çocuk emeği sömürüsünde hiçbir azalma kaydedilmediğini belirtti. Meclisin bu konuda inisiyatif alarak araştırma komisyonu kurmasının elzem olduğunu vurgulayan Altın, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve bu konuda kalıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"Çocuklarımızı ucuz iş gücü olarak kullanmak, geleceğimizi karartmaktır. Bu duruma derhal son verilmeli ve çocuk işçiliğine karşı topyekun bir mücadele başlatılmalıdır" diyen Altın, çocukların istihdam süreçlerine kendi iradeleriyle dahil olabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi