Türkiye'de çocukların temel haklara erişimde büyük engellerle karşılaştığını vurgulayan Güneş, çocukların derin yoksulluktan erken yaşta işçileştirilmeye, istismardan anadilinde eğitim hakkının yok sayılmasına kadar pek çok alanda sistematik olarak mağdur edildiğini ifade etti.
“Çocuklar Toplumsal Öznelerdir, Politikaların Merkezinde Olmalıdır”
Meclisin açılışının bir çocuk bayramına atfen gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, bugüne kadar çocuklara yönelik bütünlüklü bir kamu politikası geliştirilmediğini belirten Güneş, TBMM’de halen bir “çocuk ihtisas komisyonunun” bulunmadığına dikkat çekti.
Çocukların yaşadığı yapısal sorunların çözümü için yalnızca geçici adımların yeterli olmadığını vurgulayan teklif, çocukları sadece aile içinde değerlendiren muhafazakâr anlayış yerine, onları toplumsal ve siyasal özne olarak tanıyan yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.
“Çocuk Bakanlığı Acil Bir İhtiyaçtır”
Güneş’in teklifinde, çocukların sesinin karar mekanizmalarında duyulmasının önemi vurgulanırken, demokratik bir toplumda çocukların katılım hakkının tanınmasının da temel bir hak olduğu ifade ediliyor. Çocuklar için bağımsız bir bakanlığın kurulması; hem çocuk bütçesinin oluşturulması, hem de çocuk politikalarının etkili biçimde koordine edilmesi açısından kritik görülüyor.
Beritan Güneş, “Meclis’in önünde duran en temel ve acil görevlerden biri, çocukların haklarını ve geleceğini önceleyen bir yapının inşa edilmesidir. Bu nedenle Çocuk Bakanlığı'nın kurulması artık ertelenemez bir ihtiyaçtır.” dedi.