Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmeleri için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Gübreleme, bol güneş, sulama, havalandırma güneş ışınlarının alınması açısının belirlenmesi ve güneşe maruz kalma süreleri gibi pek çok etken bu süreçte göz önüne alınmalıdır.

Bitki besleme işi özen gerektiren bir iştir. Bu konuda uzmanlık alanının olması gerekir. Her bitkinin beslenme şekli ve yetiştiği toprak tarzı farklıdır. Bu yüzden bitki için en verimli olan toprak seçilmelidir.

Toprak Yapısı

​​​​Bitkinin temas etmiş olduğu toprak yapısı, bitki için oldukça önemli olan beslenme noktasından bir tanesidir. Bitkinizin ekmiş olduğunuz toprak ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmeniz önemli bir husustur. Bitki besleme için oldukça önemli olan toprağın ph değeri ve içermiş olduğu organik madde miktarı önemlidir. Ekmiş olduğunuz bitkinin gelişim sürecini takip etmeniz gerekiyor.

Bitkinin renk değişimi, gelişme hızı gibi faktörler bitkinin gelişimi hakkında bilgi veriyor. Toprağın sunmuş olduğu maddeler ile birlikte bitkilerin ihtiyaç duyduğu maddeleri doğru tespit etmek, bitkinin gelişimi için önemlidir. Bazı bitkiler azotlu ortamda daha hızlı gelişim gösterebiliyorken bazı bitkiler ise fosforlu ortamda gelişim gösterebilirler.

Bitki Besleme İçin Gübre Seçimi

Bitki besleme için en önemli faktörlerden bir tanesi gübre seçiminin doğru yapılmasıdır. Organik ve kimyasal gübreler içerisinde bitkinizin ihtiyacı olan doğru gübreyi seçebilirsiniz. Hızlı sonuçlar alınmak isteniyorsa kimyasal gübreler tercih edilebilir.

Organik gübreler ise doğal yollar ile elde edilmiş olan gübrelerdir. Dolayısıyla etkisi zaman yayılır ve toprağı uzun vadede besler. İhtiyacınıza uygun olan gübre seçimi oldukça önemlidir. Gübrenin bitkiye ne zaman verilmesi gerektiği ve oranı uzman kişilere danışılarak belirlenmelidir.

Sulama Sistemi Ve Düzeni

​​Gübreleme yaptıktan sonra sulama işine önem vermeniz gerekiyor. Uyumlu ve üst düzey verimli bir gübre ile suyun bitkiye tam olarak nüfuz etmesi için sulamanın düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Aşırı bir şekilde sulanan bitkilerde, gübrenin yıkanmasına ve bitkiyi besleyememesine sebep olabiliyor. Düzenli aralıklarla ve ölçülü bir şekilde bitki beslenmelidir.

​​​​​​Besin Elementi Düzeylerinin Belirlenmesi

Bitkiler de besin elementlerinin eksikliği analiz edilebilir. Bitkiler de besin eksikliğine sebep olan birçok faktörden söz etmek mümkündür. Eksikliğin oranını belirlemek ve bu problemi çözmek için besin elementi düzeyinin genelini iyi bilmek gerekiyor.

Profesyonel Kalitede Espresso Makinesi İçin MDA Coffee Profesyonel Kalitede Espresso Makinesi İçin MDA Coffee

Bitki Besleme ürünleri için Dikkat Edilecek Noktalar

Bitkilerin gerekli düzeyde gelişim gösterebilmeleri için ekim yapılmadan önce toprağın bitki için ne kadar verimli olduğuna bakılması gerekiyor. Toprağın verimliliğini anlayabilmek için toprak analizi ve tahlilleri yapılmalıdır.

Ekim yapılmadan yaklaşık 1.5 ya da 2 ay kadar önce toprak analizi yapılmalıdır. Bu şekilde toprakta herhangi bir eksiklik olup olmadığını anlamak gerekir. Mevcutta bir eksiklik var ise toprağa yeterli oranda azot ve gübre verilerek bu sorun giderilmeli.

Editör: Haber Merkezi