Yerel Haberler

BÜYÜKŞEHİR’İN KAMPANYASI İLE SAHİPLENME SAYISI ARTIŞ GÖSTERDİ

Ağustos ayında başlayan kampanya kapsamında kısa sürede 52 köpek, 32 de kedi sahiplendirildi.

Abone Ol

‘YAŞAMI SAHİPLEN DESTEK BÜYÜKŞEHİR’DEN KAMPANYASI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

ROZE VE MOLY’NİN HAYATI BÜYÜKŞEHİR’İN KAMPANYASIYLA DEĞİŞTİ

KAMPANYA KAPSAMINDA KISA SÜREDE 52 KÖPEK, 32 KEDİ SAHİPLENİLDİ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, sokakta yaşayan köpeklerin barınakta yaşamalarını zorunlu hale getiren yasa değişikliği sonrası harekete geçerek Ağustos ayında başlattığı ve Başkan Vahap Seçer tarafından tanıtımı yapılan ‘Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den kampanyası, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Kampanya kapsamında Kaşlı Bakımevi’nden Rottweiler cinsi bir köpek sahiplenen Turan Küpeli ile Jack Russell Teriyer Melezi köpek sahiplenen Ahmet Başer de yeni can yoldaşlarıyla oldukça mutlu. Ağustos ayında başlayan kampanya kapsamında kısa sürede 52 köpek, 32 de kedi sahiplendirildi.

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, sokakta yaşayan köpeklerin barınakta yaşamalarını zorunlu hale getiren yasa değişikliği sonrası harekete geçerek Ağustos ayında başlattığı ve Başkan Vahap Seçer tarafından tanıtımı yapılan ‘Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den kampanyası kapsamında kısa sürede 52 köpek, 32 de kedi sahiplendirildi. Büyükşehir’in; mama, bakım ve veteriner ücretleri dolayısıyla sahiplenme sayılarında yaşanan düşüşü de göz önünde bulundurarak, sahiplenmeye teşvik edecek pek çok kolaylık sağladığı kampanya vatandaşlardan ciddi anlamda ilgi görüyor. sahiplen.mersin.bel.tr adresinden Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşarak, kendisine bir patili dost sahiplenen Turan Küpeli ile Ahmet Başer de, o vatandaşlardan sadece ikisi.

Yıkılmaz: “Sahiplendirme sayısında ciddi artış var”

Başkan Vahap Seçer’in 23 Ağustos’ta lansmanını yaptığı ‘Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den kampanyası sonrasında, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ birimleri yerleşkelerine en az birer tane köpek sahiplendirmeye başladıklarını söyleyen Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, bireysel sahiplenme sayılarında da artış olduğunu kaydetti. Yıkılmaz, “Ekonominin kötü gitmesi ve insanların hayvan bakımını maddi olarak üstlenemeyeceğini düşünmesi dolayısıyla, yıllık bazda baktığımızda aslında bu oran son derece düşmüştü. Ağustos ayı başına kadar toplam 300 civarında kedi ve köpek sahiplendirmesi mevcutken, şu an ciddi bir artış var” dedi.

“Vatandaşlarımız kampanyadan son derece memnun”

sahiplen.mersin.bel.tr adresi üzerinden, sahiplendirilecek kedi ve köpekler hakkında bilgi alınabileceğini sözlerine ekleyen Yıkılmaz, kampanya hakkında vatandaşlardan çok olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekleyerek, “Çok sayıda vatandaşımız bu kampanya kapsamında köpek sahiplenmek için bakımevimize gelmekte. Özellikle köpeklerde mama sorunu, veteriner hekim ve ilaç ücretlerinin pahalı olmasından kaynaklanan sorunlardan dolayı köpek sahiplenme sayısında ciddi bir azalma vardı. Aynı zamanda sahipli olan köpeklerin de maalesef bakımevlerine veya sokağa terk edilmesi söz konusuydu. Bu konuda vatandaşlarımız kampanyadan son derece memnun” diye konuştu.

 

Küpeli: “Roze’u görünce aramızda bir sıcaklık hissettim ve öyle sahiplendim”

Kampanya kapsamında Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde Rottweiler cinsi bir köpek sahiplenen ve ismini Roze koyan Turan Küpeli, bir cana yuva olmaktan son derece mutluluk duyuyor. Sahiplenmeden önce Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’ni gezdiğini söyleyen Küpeli, personelin de oldukça ilgili ve güler yüzlü olduğunu kaydederek, “Bakımevi’ndeki personel mama desteği verdi. 2 yıl boyunca aşı ve herhangi bir sorunda ameliyat desteği vereceklerini de söylediler. Özellikle hayvan beslemek isteyen, ancak maddi durumu olmayanlar için çok iyi bir uygulama. Ben Roze’u sahiplenmeden önce barınağı gezdim, dolaştım. Orada Roze’u gördüm ve aramızda bir sıcaklık hissettim. Öyle sahiplenmek istedim” dedi.

 

“Kampanya sayesinde Roze gibi birçok can dostun yeni bir evi olacak”

Roze’un yeni kısırlaştırıldığını ve şu anda 1,5 yaşında olduğunu belirten Küpeli, “Çok sakin bir köpek. Büyük ırk olduğu için evde beslenmez deniliyor, ama bu yetiştirme tarzına bağlı. Hiçbir havlaması, saldırması veya zararı yok. Çok uysal ve akıllı bir köpek. Herkesle çok iyi anlaşıyor. Ben hayvanları çok seviyorum, ama bugün bir aşının fiyatı 600-700 lira arasında. Bu kampanya, insanları can dostu sahiplenmeye teşvik eder” diye konuştu. Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nin koşullarının, özellikle son 5 yılda oldukça geliştiğini vurgulayan Küpeli, “Barınağı gezdiğimde, her yerde personel bana yardımcı olmaya çalıştı. Barınağımıza hayran kaldım. Hijyen anlamında oldukça temiz. Hayvanların kaldığı bölümler ve çalışanların ilgisi de güzeldi. Çok memnun kaldım” dedi.

Satın almak yerine bir can dostu sahiplenmenin önemine de değinen Küpeli, hayvan bakımevlerinde gerçekten ilgiye ve sevgiye muhtaç çok fazla hayvan olduğuna dikkat çekerek, “Roze, evimizin yeni üyesi ve ona çok alıştık. Aramızda bir sıcaklık oldu. Küçük veya büyük ırk olması önemli değil. Önemli olan yetiştirmek ve yaklaşım tarzı. Roze’u sahiplendiğimiz için çok mutluyuz. Bize bir can oldu. Başkanımız Vahap Seçer’in başlattığı kampanya dolayısıyla, Roze gibi birçok hayvan yeni yuva bulacak. Gerçekten çok güzel bir proje. Bunun için Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Başer: “Kampanyanın çok büyük kitlelere ulaştığını düşünüyorum”

Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Moly’i sahiplenen hayvanseverlerden Ahmet Başer ise; hayvanları çok sevdiğini, bakmakta oldukları bir köpekleri daha olduğunu söyleyerek, çıkan yasa sonrasında bir canı daha kurtarma düşüncesinin, kendisini Büyükşehir’in barınağına götürdüğünü söyledi. Başer, Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi’nin olanaklarını çok iyi bulduğunu belirterek, “Çok düzenli bir yer ve çalışan insanlar çok alakalı. Gördüğüm kadarıyla bütün hayvanların bakımları, aşıları tam olarak yapılıyor. Diğer hizmetleri de benim çok hoşuma gitti. Mesela aldıktan sonra gidip orada bakımları, aşıları yapılabiliyor. Özel veterinere gittiğiniz zaman yüzde 25 indirim uygulanıyor” dedi. 

Büyükşehir’in ‘Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den’ kampanyasını çok iyi bulduğunu ve insanları teşvik ettiğini ifade eden Başer,  “Sokak hayvanları bir can. Allah'ın verdiği canı, ancak Allah'ın alacağına inanan insanlar olarak, sokakta yaşayan canlıların hepsine sahip çıkmamız lazım. Bunu bireysel olarak fazla yayamadığımız için, belediyenin yapmış olduğu kampanyanın çok büyük kitlelere ulaştığını düşünüyorum” diye konuştu.

“İmkanı olan herkes bir canlıya sahip çıkmalı”

6 aylık olan Moly’nin kendilerine hemen alıştığını da kaydeden Başer, “İmkanı olan herkes sadece köpek değil; kedi de olabilir, kuş da olabilir bir canlıya sahip çıkmalı. Biz bunu yaparak, gerçekten manevi bir haz alıyoruz. Kafamızı yastığa koyduğumuz zaman, rahat uyuyabiliyoruz. Çünkü sonuçta bir can kurtarıyorsunuz. Bu tek bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Toplum olarak buna el attığımız zaman, her şey daha güzel olur” dedi.

Kampanya kapsamında Büyükşehir’in verdiği destekler

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan kampanya kapsamında sahiplenilen köpeklerin 2 yıl süreyle günlük kuru mama ihtiyaçları belirli periyotlarla karşılanacak. Ayrıca 3 ayda bir iç ve dış parazit ilaçları uygulanırken, 6 ayda bir pet kuaför hizmeti verilecek. Yılda bir kez kuduz aşısı uygulamasının yapılacağı kampanya kapsamında, yavruyken sahiplenilen köpeklerin kısırlaştırılması da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Yine kampanya kapsamında; Mersin Veteriner Hekimler Odası ile yapılan protokol doğrultusunda, anlaşmalı veterinerlerde yapılacak operasyonlar ve her türlü müdahaleler de yüzde 25 indirimli olacak.