Siyaset

CHP Antalya Milletvekilleri Oymapınar Halkıyla Bir Araya Geldi: Yüzer GES Projesine Hayır!

Abone Ol

CHP Antalya Milletvekilleri Oymapınar Halkıyla Bir Araya Geldi: Yüzer GES Projesine Hayır!

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Oymapınar Baraj gölüne yapılmak istenen yüzer GES (Güneş Enerjisi Santrali) projesine karşı bölge halkı ve CHP Antalya Milletvekilleri bir araya geldi. CHP Milletvekilleri Aliye Coşar, Cavit Arı, Aykut Kaya, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, Manavgat Belediyesi Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis Üyeleri, Oymapınar Mahallesi Muhtarı Selçuk Şahin ve Oymapınar halkı, durum değerlendirme toplantısında ortak hareket etme kararı aldı.

Yüzer GES Projesinin Etkileri

Manavgat Oymapınar Hidroelektrik Santralini işleten firma tarafından Oymapınar Baraj gölü üzerinde 32 hektarlık bir alanda, 339 milyon Türk Lirası maliyetle kurulmak istenen yüzer GES projesi, bölge halkının geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Toplantıda, projenin çevreye ve doğal yaşama vereceği zararlara dikkat çekildi.

CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, “Bu proje, gölün tamamen yok olması demektir. Oymapınar’da halkın geçim kaynağı olan turizm ve balıkçılık yok olacaktır. Birlikte hareket etmeliyiz,” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar ise toplantıda şunları vurguladı: “Oymapınar’da su yüzeyinde 32 hektar gibi devasa bir alanı kapsayacak ve 4 adet yüzer platformdan oluşacak, yüzer Ges’in enerji panellerinin çevreye vereceği zararlar başta su kirliliği olarak karşımıza çıkacak. Dolayısıyla doğrudan Manavgat’ımızı ilgilendiren bir proje, Oymapınar Barajı bizim içme suyu kaynağımızdır. Yıllardır turizmde, balıkçılıkta, tarımsal sulamada kullanılan ve bölge için önemli olan bu su kaynağı, proje ile zarar görecektir. Güneş ışınlarını alamayan göldeki sucul canlılar zarar görecektir, doğal denge bozulacaktır. Yarın ÇED bilgilendirme toplantısına tüm halkımız ile ne kadar güçlü ve yoğun katılım sağlarsak, toplumsal tepkimizi gösterip yüzer GES’e hayır dersek, ilgili firma bu projeden kararlılığımız karşısında vazgeçecektir.  Yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz ancak doğa ve çevreye zarar vermeyen yerlere yapılmak şartı ile, Manavgat’ın başta içme suyuna, turizmine zarar verecek bir yüzer GES projesini ise asla kabul etmiyoruz.  ÇED toplantısına hep birlikte katılacağız ve kararlı bir duruş sergileyeceğiz, Manavgat’ın içme suyuna, ekosistemine, doğasına hep birlikte sahip çıkacağız.” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Ülkemizde ve dünya da iklimler değişti, maalesef bir kuraklığa doğru gidiyoruz, suya en çok ihtiyacımız olduğu günleri yaşıyoruz, bundan sonra suya ihtiyacımız daha da artacak. Eski yağışlar kalmadı, göller göletler kurumaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Doyran Göleti içinde bir mücadele verdik, bundan kısa bir süre önce Doyran Göleti su doluyken, üç hafta önce orada gerçekleştirdiğimiz eylemde gördüğümüz son durumda gölette su neredeyse sıfır düzeyindeydi ve zemin görünmekteydi. Suya ihtiyacın bu kadar arttığı bu günlerde sizlerin başta sulama ve içme suyu kaynağı olan ve bütün Antalya’yı ilgilendiren bu Oymapınar Barajı’na enerji sağlayacağız adı altında GES yapılmasını doğru bulmuyoruz, bu projenin oraya zarar vereceğine inanıyoruz, teknik verilerde bunu gösteriyor. Çevreye zararı olan, su kaynaklarına, tarihi eserlere, tarımsal üretim ve hayvancılığa zararı olan birçok projeyi maalesef iktidar vatandaşa acımadan yapmaya çalışıyor, bazı yerlere taş ocağı, mermer ocağı, HES yaparak çevreyi hiç düşünmeden izinler veriyor, bunlar karşısında mücadele ediyoruz. Oymapınar’ı korumak içinde sizlerle birlikte mücadele edeceğiz.”

Oymapınar’da durum değerlendirme toplantısında söz alan bir vatandaş ise “Oymapınar Barajı etrafında dedelerimizin babalarımızın kullandığı piknik alanlarına bugün biz köylüler olarak giremiyoruz, tel örgü ile çevirdiler kapattılar. Yarın yüzer GES yapıldığında gölün etrafına bile yanaştırmazlar bizleri. Bu proje olursa biz köylüler gölün yakınına dahi gidemeyiz, uzaktan bakmak zorunda kalırız. Oymapınar’a sahip çıkmak zorundayız.” dedi.