İstanbul’da 12 Bebeğin Ölümüyle Sonuçlanan "Yenidoğan Skandalı" Meclis Araştırmasıyla Aydınlatılmalı

İstanbul’da özel hastanelerle yapılan anlaşmalar sonucu, tıbbi gereklilik olmadan yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirilen 12 bebeğin hayatını kaybetmesi, büyük bir toplumsal infiale yol açtı. İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, bu skandalın tüm yönleriyle araştırılması ve sorumluların ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması talep etti.

Otlu, yaptığı başvuruda, Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri kapsamında olayın hızlı, şeffaf ve etkin bir şekilde incelenmesini istedi. Yenidoğan bebeklerin, anlaşmalı hastanelerin yoğun bakım ünitelerine yönlendirilip uzun süre yatırılarak haksız kazanç elde edildiği, bebeklerin gereksiz tedavilere maruz kalıp hayatını kaybettiği belirtiliyor.

"Yenidoğan Çetesi" ve Skandalın Boyutları

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, 22’si tutuklu 47 şüpheliye dair kan donduran detaylar yer aldı. İddianamede yer alan telefon kayıtlarında, doktorlar, hemşireler ve ambulans çalışanlarının bebeklerin sağlık durumlarını ağır göstererek haksız kazanç sağladığı ifade ediliyor. Bebeklerin her biri için günlük 7-8 bin lira ücret alındığı ve bu bebeklerden bazıları, gereksiz yere yatırıldıkları yoğun bakım ünitelerinde hayatını kaybetti.

CHP’li Başevirgen, “Hayaller neydi, ne oldu?” diyerek Erdoğan’ın 2011 yılından beri gerçekleştiremediği vaatleri sordu CHP’li Başevirgen, “Hayaller neydi, ne oldu?” diyerek Erdoğan’ın 2011 yılından beri gerçekleştiremediği vaatleri sordu

Sağlık Bakanlığı’nın da adının geçtiği skandalla ilgili, özellikle denetim eksiklikleri dikkat çekiyor. Adı geçen hastanelerin büyük kısmının ruhsatları iptal edilse de, sistemin nasıl bu kadar uzun süre işletildiği merak konusu.

Tabip Odalarının Tepkisi: Sağlık Sistemi İflas Etti

İstanbul Tabip Odası, olayın sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini vurgularken, Adana Tabip Odası da ticarileşen sağlık sisteminin bu tür korkunç sonuçlar doğurduğunu belirtti. Her iki kurum da, herkesin eşit ve nitelikli sağlık hizmeti alabileceği bir sistemin gerekliliğine dikkat çekti.

Bu büyük skandalın ardındaki sorumluların ortaya çıkarılması ve sağlık hizmetlerinin daha adil bir şekilde sunulabilmesi için Meclis Araştırması açılması çağrısında bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi