Küresel İnternet Özgürlüğü Meclis Gündeminde

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Freedom House’un "Freedom on the Net 2024" raporunda yer alan bulgular doğrultusunda, Türkiye’de internet özgürlüğünün tehdit altında kalmasını Meclis gündemine taşıdı. Çiçek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması talebiyle sunduğu soru önergesinde internet özgürlüğü, gazetecilere yönelik baskılar ve Kobanî davasına dair konulara dikkat çekti.

Soru önergesinde şu sorular yöneltildi:

Benal Yazgan: Kadına yönelik şiddetin çözüm yollarını biliyoruz, ancak sesimizi duyuramıyoruz Benal Yazgan: Kadına yönelik şiddetin çözüm yollarını biliyoruz, ancak sesimizi duyuramıyoruz
  1. İnternet Özgürlüğü: Freedom House raporunda Türkiye’nin internet özgürlüğünün tehdit altında olduğuna dair bir açıklamanız olacak mı?
  2. Gazetecilere Yönelik Gözaltılar: 2024 yılında gazetecilik faaliyetlerinden dolayı kaç gazeteci gözaltına alındı ve kaç tanesi tutuklandı?
  3. Yurtdışı Çıkış Yasağı: Yurtdışı çıkış yasağı konulan gazeteci sayısı kaçtır?
  4. Kobanî Kumpas Davası: Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu siyasetçilere verilen cezaların iptali için bir çalışmanız olacak mı?
  5. Meclis Araştırma Önergeleri: Kobanî olaylarının provokatörlerinin araştırılması için sunulan meclis önergeleri neden reddediliyor?
  6. Kamu Görevlileri Hakkında Soruşturmalar: Kobanî protestolarında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan ve hayatını kaybedenlerle ilgili kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatıldı?
  7. Sosyal Medya Gözaltıları: 2014 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları nedeniyle kaç kişi gözaltına alındı ve bunlardan kaçı tutuklandı?
  8. Fezlekeler: Sosyal medya paylaşımları nedeniyle kaç milletvekili hakkında fezleke düzenlendi ve bu fezlekeler partilere göre nasıl dağılıyor?
  9. İfade Özgürlüğü: İfade özgürlüğü üzerindeki baskıları kaldırmak için nasıl bir çalışma yapacaksınız?
  10. Kolluk Kuvvetlerinin Şiddeti: Gazetecilere yönelik kolluk güçlerinin şiddet kullanımıyla ilgili bir soruşturma var mı ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapacak mısınız?

Çiçek’in soruları, internet özgürlüğü ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları gündeme getirirken, Kobanî olaylarına dair adalet taleplerine de dikkat çekiyor.

Editör: Haber Merkezi