CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Karadeniz Bölgesi’nde kahverengi kokarca böceğinin tarım ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri Meclis Genel Kurulu’nda gündeme taşıdı. Gezmiş, bu böceğin Karadeniz doğasında ve fındık üretiminde ciddi bir istilaya dönüştüğünü belirterek, acilen devlet desteğiyle biyolojik mücadele yapılması gerektiğini vurguladı.

Gezmiş, konuşmasında fındık üretimindeki rekolte düşüşü ve üreticinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Kokarca istilası nedeniyle bu yıl fındıkta büyük zarar olduğunu, üreticinin mağduriyet yaşadığını ifade eden Gezmiş, böceğin yalnızca tarımı değil, artık evlere girerek insan sağlığını da tehdit ettiğini belirtti.

"Kokarca Üreticiyi Perişan Etti"

Gezmiş, şu ifadeleri kullandı:

"Fındık üreticisinin sorunları her geçen gün derinleşiyor. Düşük fındık taban fiyatıyla üretimde kalmaya çalışan üreticilerimiz, şimdi de kahverengi kokarca ile mücadele ediyor. Kokarca nedeniyle bu yıl rekolte düşmüş, üretimde zarar olmuş ve üreticiler mağdur olmuştur. Böceklerin sayısı hızla artmakta ve artık evlere kadar girmektedir. Üretimin yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor."

Özgür Özel; Bizim belediyelerimiz hesap vermekten kaçan belediyeler değildir Özgür Özel; Bizim belediyelerimiz hesap vermekten kaçan belediyeler değildir

Devlet Desteği Talebi

Gezmiş, Karadeniz’in doğasını ve tarımsal ürünlerini tehdit eden bu istilanın durdurulması için devlet desteğinin zorunlu olduğunu vurguladı. Fındık üreticisinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, şu çağrıda bulundu:

"Kokarca ile biyolojik mücadele acilen devlet desteğiyle yapılmalı. Fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır."

Meclis Araştırma Önergesi

Gezmiş, kokarca ile ilgili imzasını taşıyan Meclis Araştırma Önergesini de paylaştı. Önergede, kokarcanın tarımsal üretim ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Karadeniz Bölgesi’nde hızla artan kahverengi kokarca böceği, tarım alanlarında tahribat yaratmanın yanı sıra insan sağlığını da tehdit etmektedir. Fındık üreticileri, maliyetlerin altında açıklanan taban fiyatın yanı sıra bu istilayla da başa çıkmak zorunda kalmıştır. Kahverengi kokarca böceği ile mücadele yöntemlerinin belirlenmesi, ekonomik kayıpların önüne geçilmesi ve hem tarımsal üretim hem de halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz."

Editör: Haber Merkezi