Siyaset

CHP’de tüzük hazırlığı sürüyor: En fazla 3 dönem milletvekilliği

CHP, 6-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek Tüzük Kurultayı öncesinde, milletvekilliğine dönem sınırı getirilmesi, tüm adayların ön seçimle belirlenmesi ve Parti Meclisi üye sayısının 60’dan 80’e çıkartılmasını tartışıyor.

Abone Ol

CHP, 6-9 Eylül tarihlerinde Sivas'ta gerçekleştirilecek tüzük kurultayı için çalışmalarına hızla devam ediyor. Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, CHP yönetimi, 1-20 Nisan tarihleri arasında üyelerden gelen tüzük değişikliği önerilerini topladı ve tüzük kurultayının erteleneceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

CHP Genel Merkezi, tüzük değişikliğiyle ilgili tüm önerilerin Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden sorumlu birim tarafından dikkatle incelendiğini açıkladı. CHP, Sivas Kongresi'nin yıldönümünü 4 Eylül'de Sivas'ta etkinliklerle kutlayacak ve ardından 6-9 Eylül'de Tüzük Kurultayı'nı aynı kentte toplayacak. 5 Eylül'de Ankara'da 81 ilden temsilcilerin katılımıyla yapılacak Tüzük Komisyonu, değişiklik önerilerini son şekline getirerek kurultaya sunacak.

Ön Seçim ve Diğer Değişiklikler

CHP kaynaklarına göre, kurultayda en yoğun mesainin milletvekili ve belediye başkanlarına yönelik dönem sınırı ile her kademede ve her koşulda adayların ön seçim ile belirlenmesi ve aktif üyelik konularında yaşanacağı ifade ediliyor. Ayrıca, Parti Meclisi üye sayısının 60'tan 80'e çıkarılması yönündeki öneri de kurultay gündemine gelebilir.

Güçlü Genel Sekreterlik Modeli

CHP içinde "Güçlü genel sekreterlik" modeline dönüş tartışmaları da mevcut. CHP kaynakları, bu modelin, "Partinin iç işleyişi ile Genel Başkanı meşgul etmeyen bir model" olarak uygulanabileceğini savunuyor. Bu model ile partinin iç işleyişinin daha etkili ve verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.