Siyaset

CHP'li Cumhur Uzun'dan Yunanistan'a Tepki: "İhlal Varsa İhmal de Vardır"

Abone Ol

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Yunanistan Sahil Güvenlik botlarının son günlerde Bodrum ve Datça kıyılarında gerçekleştirdiği ihlalleri Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bir soru önergesi sunan Uzun, Türkiye’nin egemenlik haklarına ve ulusal güvenliğine yönelik bu saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

"Egemenlik Haklarımıza Saldırı"

Uzun, geçtiğimiz hafta basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Yunan Sahil Güvenlik botlarının Muğla'nın Bodrum ilçesinde Akyarlar Koyu'na kadar girerek, bir göçmen kaçakçısına ait olduğu iddia edilen lastik botu aldığını ifade etti. Bir başka olayda ise Yunan botunun Datça kıyılarına kadar geldiğini belirten Uzun, bu tür ihlallerin Türkiye’nin caydırıcı gücünü zayıflatacağına dikkat çekti.

"İçişleri Bakanlığı Harekete Geçmeli"

Uzun, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Yunanistan’ın bu açık saldırıları karşısında İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlar, Türkiye’nin caydırıcı gücünü gösterecek sert önlemler almalıdır. Diplomasi dışındaki caydırıcı unsurların devreye sokulması gerektiği açıktır."

Uzun'dan 5 Maddelik Soru Önergesi

CHP'li Uzun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için 5 soru yöneltti:

  1. 01.01.2024 – 24.09.2024 tarihleri arasında Yunanistan'a ait Sahil Güvenlik botları Türk karasularına kaç kez ihlalde bulunmuştur?

  2. Bu ihlaller neden önlenememiştir ve Bakanlık bu konuda ne gibi adımlar atmıştır?

  3. Benzeri ihlallerin önlenmesi için güvenlik önlemleri artırılmış mıdır?

  4. Bu ihlaller, Türkiye'nin ulusal güvenliğine zarar vermektedir. Diplomasi dışında caydırıcı unsurların devreye sokulması düşünülmekte midir?

  5. Ege Denizi’nde güvenliği artırmak adına yeni önlemler, bot ve gemi sayısının artırılması gibi planlar var mıdır?

"İhmale Göz Yumulmamalı"

Cumhur Uzun, ihlallere karşı gösterilecek her türlü zaafın daha büyük sorunlara yol açacağını belirterek, “Bu tür ihlallerin önlenmemesi, ulusal güvenliğimize yönelik ciddi bir tehdit oluşturur. Türkiye, bir daha böyle bir duruma maruz kalmamak için gerekli güvenlik önlemlerini almalı ve caydırıcı stratejiler geliştirmelidir” dedi.