Siyaset

CHP'li Karakoz: "AKP İktidarı TÜİK Eliyle Vatandaşı Enflasyona Ezdiyor"

Abone Ol

CHP'li Karakoz: "AKP İktidarı TÜİK Eliyle Vatandaşı Enflasyona Ezdiyor"

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, TBMM'ye sunduğu önerge ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarının gerçeği yansıtmadığına yönelik iddiaların araştırılmasını istedi. Karakoz, "TÜİK yetkilileri, iddia edildiği gibi hükümetin baskısıyla bilerek yanlış kararlar alıyorlar ise derhal istifa etmelidirler" dedi.

Karakoz, önergesinin gerekçesinde, TÜİK'in hazırladığı verilerin hükümetin karar alma sürecinde yol gösterici olduğuna dikkat çekerek, TÜİK'in iktidarın siyasi baskısı altında ve siyasi çıkarlarına göre veri hazırladığı iddialarının tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini belirtti. TÜİK'in enflasyon verilerini düşük göstererek milyonlarca insanın daha düşük maaş almasına neden olduğu iddiaları kamuoyunda tartışılmaktadır.

"Cumhurbaşkanlığı Sistemi TÜİK'in Güvenilirliğini Azalttı"

Karakoz, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişle birlikte TÜİK verilerindeki manipülasyon iddialarının arttığını ve TÜİK'e duyulan güvenin azaldığını ifade ederek, "TÜİK, iktidarın siyasi baskısı altında ve iktidarın siyasi çıkarlarına göre veri hazırlıyor" dedi.

"TÜİK, Kamuoyunu Aydınlatmak Yerine Verileri Gizliyor"

Karakoz, TÜİK'in enflasyon tartışmalarında kamuoyunu aydınlatmak yerine TÜFE kapsamındaki maddeleri ve fiyatları gizlediğini belirtti. 2022 Nisan ayına kadar paylaşılan TÜFE kapsamındaki maddeler ve fiyatlar, bu tarihten itibaren kamuoyundan gizlenmeye başlandı.

"Enflasyon Hesaplamaları Gerçekten Uzak ve Vatandaşın Aleyhine"

TÜİK'in hesaplama yöntemleriyle belirlenen 2024 Haziran ayı endeksine dikkat çeken Karakoz, TÜİK'in ev kira fiyatını 5 bin 845 lira olarak hesapladığını belirtti. Bugün kiraların en az 10-15 bin lira civarında olduğunu, büyükşehirlerde 30-40 bin liraları bulduğunu vurgulayan Karakoz, "TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri gerçekten uzak ve vatandaşın aleyhinedir" dedi.

"TÜİK Yetkilileri Bilerek Yanlış Yapıyorsa Derhal İstifa Etmeliler"

Karakoz, "TÜİK yetkilileri, hükümetin baskısıyla bilerek yanlış kararlar alıyorlar ise derhal istifa etmelidirler" dedi. AKP iktidarının kötü ekonomi politikaları nedeniyle vatandaşları TÜİK eliyle enflasyona ezdirdiğini ifade etti.

"TÜİK İddialarını TBMM Araştırsın"

Karakoz, TÜİK'in enflasyon verilerinin manipüle edildiği ve gerçeği yansıtmadığına dair kamuoyundaki iddiaların araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması için önergesini TBMM Başkanlığına sundu.