CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Kaşpazarı Yaylası'nda kurulması planlanan güneş enerjisi santrali (GES) projesine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Erdem, çevresel ve kültürel tehditlere rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED onayını kınayarak, projenin halkın görüşleri göz ardı edilerek onaylandığını belirtti.

Alpay: Vatandaşın iftar sofrasına pideyi bile çok gördüler Alpay: Vatandaşın iftar sofrasına pideyi bile çok gördüler

Halkın İtirazları Duyulmadı

Gazipaşa ve Anamur halkının asırlardır kullandığı Kaşpazarı Yaylası'nda kurulması planlanan GES projesi, yerel halkın büyük tepkisini çekmişti. Proje, hayvancılık, arıcılık ve göç yolları üzerinde ciddi tehditler oluşturduğuna dair yöre halkının itirazlarına rağmen, ÇED onayı almayı başardı. Halk, özellikle projenin bölgede biyolojik çeşitliliği tehdit edeceği ve yerel halkın yaşam alanlarını yok edeceği konusunda endişelerini dile getirdi.

GES Projesi ve Kültürel Miras Riski

Kaşpazarı Yaylası'nın, tarihi ve kültürel değerleriyle de dikkat çektiği ifade ediliyor. Karamanoğulları dönemine ait dört askeri mezarlık ve tarihi bir cami de bölgede bulunuyor. Erdem, yaylanın kültürel mirasının yok olma riski taşıdığına dikkat çekerek, bu projeyle yayla kültürünün ve geleneksel hayvancılığın yok edilmesinin büyük bir kayıp olacağını vurguladı.

I M G 4373

Mustafa Erdem: "GES DEĞİL, YAYLA KÜLTÜRÜNÜ YIKAN BİR PROJE"

Mustafa Erdem, "GES projesi, halkın yaşamını ve geleneksel geçim kaynaklarını tehdit eden bir girişimdir. Temiz enerjiye destek verirken, doğru konumda ve halkın çıkarlarını göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini unutmamalıyız. Bu proje, bölge halkının ve ekosistemin zararına olacak," diyerek, GES projesine karşı olduklarını belirtti.

Bakanlığa Soru Önergesi

Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, projeyle ilgili olarak şu soruları yöneltti:

  1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından ÇED raporunun incelenmesi kaç gün içinde tamamlanmıştır?
  2. ÇED raporunun incelemesinde hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur?
  3. Bölge halkının görüşleri Bakanlık yetkililerine ne zaman iletilmiştir ve bu görüşler dikkate alınmış mıdır?
  4. Bölge halkının taleplerinin onay kararına etkisi olmamışsa, bunun gerekçesi nedir?
  5. ÇED onayının, kış mevsiminde ve halkın daha az katılım gösterdiği bir dönemde verilmesinin gerekçesi nedir?
  6. Bakanlık, temiz enerji projelerinin kurulacağı alanlarda saha çalışması yapmayı planlıyor mu?

Unnamed-148

Kamu Yararı mı, Şirket Çıkarları mı?

Erdem, projeye ilişkin olarak, "Bu proje gerçekten kamu yararına mı yoksa bir şirketin çıkarlarını mı koruyor?" sorusunu gündeme getirdi. Bölge halkının endişelerini dile getirerek, bu projeyle birlikte bölgenin tarihi ve kültürel mirasının yok olacağını belirtti.

Halkın Yanındayız

Son olarak, Mustafa Erdem, bölge halkının yanında olduklarını belirterek, “Yayla kültürünün yok edilmesine ve ekosistemin tahrip edilmesine asla izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Unnamed (1)-33

Editör: Haber Merkezi