CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar’dan Öğretmenlik Meslek Kanunu Açıklaması: “Fethullah Gülen'in Eğitim Sistemini Bire Bir Taklit Ediyorsunuz!”

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Ekim ayında görüşülmesi planlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yontar, öğretmen yetiştirme görevini üniversitelere devretmenin “akla mantığa ziyan” olduğunu belirterek, teklifin yalnızca yeni öğretmenleri değil, eğitim sistemini de tehdit ettiğini ifade etti.

“Öğretmenlerin Diploması Yetersiz Sayılıyor”

Yontar, 5 Temmuz'da kabul edilen kanun teklifinin, öğretmenlerin lisans diplomasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetersiz görüldüğünü ortaya koyduğunu vurguladı. “Öğretmen yetiştirmek üniversitelerin görevidir. Bu görev, geri alınamaz bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Fethullah Gülen'in eğitim sistemini bire bir taklit ediyorsunuz.” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Bakanlığın Eğitim Akademisi Planlarına Dikkat Çekti

Yeni kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadrolarının yetiştirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Yontar, bu durumun öğretmenlerin özlük haklarını zayıflattığını ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını dile getirdi. Eğitimde başarı kriterlerinin düşüklüğüne de dikkat çeken Yontar, PISA sonuçlarının ülkemizin durumunu gözler önüne serdiğini belirtti.

“Öğretmenlerin Durumunu Görmezden Geliyorsunuz”

CHP’li vekil, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili olarak, “Haziran 2024 itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 979 lira, yoksulluk sınırı ise 61.820 liraya çıkmıştır. Siz öğretmenlerle dalga mı geçiyorsunuz? Açlık sınırı altında yaşamaya çalışan bir öğretmen, nasıl sağlıklı bir eğitim verebilir?” şeklinde konuştu.

İlerici Kadınlar Derneği: Sermayenin çıkarları doğrultusunda hazırlanan gerici müfredatı kabul etmiyoruz! İlerici Kadınlar Derneği: Sermayenin çıkarları doğrultusunda hazırlanan gerici müfredatı kabul etmiyoruz!

Ekim Ayındaki Tekliften Vazgeçin Çağrısı

Yontar, Ekim ayında TBMM’ye getirilecek kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu kanun teklifi, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemelerin tekrar gündeme getirilmesidir. Eğer yasalaşırsa tekrar iptal için Anayasa Mahkemesine gidecektir.” dedi ve enerjinin öğretmenlerin yetiştirilmesine ve eğitim kalitesinin artırılmasına harcanması gerektiğinin altını çizdi.

Sonuç

Yontar, eğitim politikalarının mevcut durumu ile öğrenci başarısını artırmak için gerekli adımların atılmadığına dikkat çekerek, “Enerjinizi; öğretmen yetiştirmeye, öğretmenlerimizin gelir seviyelerini arttırmaya harcayın.” çağrısında bulundu. Bu açıklamaların, eğitim sisteminin geleceği bakımından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi