Adana'da DİSK "Gelirde, Vergide, Ülkede Adalet İşçilerle Gelecek!" Talebiyle Eylem Yaptı Adana'da DİSK "Gelirde, Vergide, Ülkede Adalet İşçilerle Gelecek!" Talebiyle Eylem Yaptı

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın başlaması dolayısıyla Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarını gündeme getirdi. Tanal, şehirdeki öğretmen açığını, kalabalık sınıfları, derslik ve okul yetersizliğini, güvenlik ve temizlik personeli eksikliğini vurguladı ve bu konularda acil çözüm önerileri sundu.

Şanlıurfa’daki Eğitim Sorunları

Tanal, “Şanlıurfa’da kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı” yönündeki Anayasa’nın 42. maddesinin burada uygulanmadığını belirtti. Şehirdeki öğretmen açığının 13 bin olduğunu ifade eden Tanal, şehirdeki okullarda sınıf mevcutlarının 60 kişiye kadar ulaştığını ve bazı okulların eğitim yılı başlangıcında kapalı olduğunu aktardı.

Öğretmen Açığı ve Eğitim Sorunları

Tanal, Şanlıurfa’nın birçok okulunda sınıf mevcudunun 60 kişiyi bulduğunu ve “Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Karaköprü’de, İncirliova İlkokulu’nda birinci sınıflarda 60 öğrencinin aynı anda küçücük sınıfta ders işlediğini” belirtti. Ayrıca, bazı öğrencilerin mevsim tarım işçisi olarak çalıştığını ve eğitime erişim hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

13 Bin Öğretmen Açığı

Tanal, Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarını şöyle sıraladı: “Şanlıurfa’da 753 bin 782 öğrenci okula giderken, 13 bin öğretmen açığımız var. Bu, Türkiye’deki 81 ilin 40’ının nüfusundan fazla öğrenciyi ifade ediyor. Şehirdeki derslikler yetersiz, sınıflar kalabalık ve okullarda güvenlik personeli ile temizlik personeli eksikliği yaşanıyor.”

Suriyeli Öğrenci Sayısı ve Entegrasyon Sorunları

Şanlıurfa’daki bazı okullarda Suriyeli öğrenci sayısının Türk öğrenci sayısını geçtiğini belirten Tanal, uyum ve entegrasyon sorunlarına dikkat çekti. “Bahçelievler ve Atatürk Mahallesi’ndeki Suriyeli sığınmacı yoğunluğu nedeniyle sınıflarda iletişim eksiklikleri yaşanıyor ve bu da eğitim kalitesini düşürüyor” dedi.

Çözüm Önerileri

Tanal, devletin eğitimle ilgili engelleri kaldırması gerektiğini vurguladı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şu çağrıyı yaptı: “Öğretmen atamalarını bir an önce hızlandırın, derslik ve okul sayısını arttırın, eğitim altyapısına yatırım yapın. Kalabalık sınıflar sorunu çözülmeli, güvenlik ve temizlik personeli atamaları acilen yapılmalı. Ayrıca, mevsimlik tarım işçisi çocuklar için esnek eğitim modelleri geliştirilmelidir.”

Sonuç olarak, Tanal, eğitimin sadece bir çocuk hakkı değil, toplumun geleceği için önemli bir yatırım olduğunu belirterek, Şanlıurfa’da eğitimde insan hakkı ve çocuk haklarının ihlal edildiğini ve bu durumun acilen düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi