BÜYÜKŞEHİR DESTEKLİYOR, TARIMSAL ÜRETİM KADIN EMEĞİYLE KALKINIYOR
Türkiye’deki ekonomik kalkınmanın en önemli yapı taşlarından biri olan tarımsal üretimde büyük bir role sahip olan kadınlar, verdikleri emek ve alınteri ile ekonomik kalkınmada da ne denli önemli olduklarını göstererek tarımın her alanında yer almaya devam ediyor.
Hayvan yetiştiriciliğinden meyve-sebze üreticiliğine, balıkçılıktan arıcılığa kadar tarımın her alanında var olan üretici kadınlar; Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğu gibi ‘Tarım Kenti’ Mersin’de de adlarından sıkça söz ettiriyor. Çiftçi Basiret Kara, hayvan yetiştiricisi Esin Çapan ve balıkçı Deniz Akbaş… Her biri Mersin’in farklı noktalarında farklı üretim alanlarıyla uğraşan üretici kadınlardan sadece birkaçı. Hepsinin ortak özelliği ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile tanışmış olmaları. Büyükşehir’in üretime ve üreticiye yönelik projelerinden yararlanan üretici kadınlar, bu sayede tarımda daha fazla yer alabiliyor, ekonomik anlamda güçlendikçe özgürleşiyor ve hayata daha özgüvenli bakıyor.
Türkiye’deki ekonomik kalkınmanın en önemli yapı taşlarından biri olan tarımsal üretimde büyük bir role sahip olan kadınlar, verdikleri emek ve alınteri ile ekonomik kalkınmada da ne denli önemli olduklarını göstererek tarımın her alanında yer almaya devam ediyor.
Hayvan yetiştiriciliğinden meyve-sebze üreticiliğine, balıkçılıktan arıcılığa kadar tarımın her alanında var olan üretici kadınlar; Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğu gibi ‘Tarım Kenti’ Mersin’de de adlarından sıkça söz ettiriyor. Çiftçi Basiret Kara, hayvan yetiştiricisi Esin Çapan ve balıkçı Deniz Akbaş… Her biri Mersin’in farklı noktalarında farklı üretim alanlarıyla uğraşan üretici kadınlardan sadece birkaçı. Hepsinin ortak özelliği ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile tanışmış olmaları.
Kadınlar Büyükşehir ile hayata daha özgüvenli bakıyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadınların hayatın her alanında olduğu gibi tarımdaki varlığının da öneminin bilinciyle, tarımsal üretime daha fazla katılmaları ve ekonomik anlamda güçlenmeleri için desteğini sürdürüyor. Büyükşehir’in üretime ve üreticiye yönelik projelerinden yararlanan üretici kadınlar, bu sayede tarımda daha fazla yer alabiliyor, ekonomik anlamda güçlendikçe özgürleşiyor ve hayata daha özgüvenli bakıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği projelerden ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinden bugüne kadar 121 kadın yararlanırken, ‘Arı Yetiştiricilerine Alet Ekipman Desteği’ projesinden ise 133 kadın faydalandı. Büyükşehir’in fide ve fidan desteği sunduğu ‘Destek Büyükşehir’den, Üretim Çiftçi’den’ projesiyle de 2 bin 27 kadın, üretmenin mutluluğunu yaşarken, Büyükşehir’in en yeni projelerinden olan ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ projesi kapsamında ise 30 kadın balıkçı bu sezon Büyükşehir’in kendilerine sunduğu ekipmanlarla denize açıldı.
Çiftçi Basiret Kara: Büyükşehir’in desteği üreticiler için çok önemli”
36 yaşındaki Basiret Kara, Büyükşehir Belediyesi’nin avokado fidanı desteğinden yararlanan kadın üreticilerden. 10 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Kara, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini tesadüfen duyduğunu söyleyerek, “Başvurdum, olumlu dönüş oldu. Çok da iyi oldu. İyi ki de oldu. 3, 3 buçuk yıldır avokadoya dönüş yapıyoruz” dedi. Büyükşehir’in desteğinin üreticiler için önemli olduğunu vurgulayan Kara, “Ben daha önce araştırdım, maliyet olarak yarı yarıya düşük maliyet. Bugünlerde bütün maliyetler arttığı için fidan fiyatları da artıyor. Yarı yarıyanın bile üzerinde çok güzel bir destek bu bizim için. 3 fidanın yerine 5-6 fidan almış oluyoruz” diye konuştu.
“Kadın üreticiye destek verilmesi müthiş derecede güzel”
Kara, “Kadın üreticiye destek verilmesi müthiş derecede güzel bir şey” derken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, “Kendisinin de ziraat kökenli birisi olduğunu biliyorum. Kendisine teşekkür ederim, çok güzel bir uygulama. İnşallah bu şekilde de hep devam eder. Kadın üretici sayımız da artar” cümleleriyle teşekkür etti. Üretime cesaret edemeyen kadınlar için de tavsiyelerde bulunan Kara, “Evde oturmasındansa küçük bir hobi bahçesi de olsa oradan ilerleterek işini yürütebilir. Bütün kadınlar yapmalı bunu. Hiçbir kadın evinde oturmasın. Çalışsın kendi kazancını kendi kazansın” ifadelerine yer verdi.
Hayvan yetiştiricisi Esin Çapan: “Bu tür teşvikler bizlere yeni bir umut oluyor”
Hayvan yetiştiricisi Esin Çapan ise, Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında hayata geçirdiği ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile ulaştığı kadınlardan birisi. Birkaç sene öncesine kadar hayvancılıkla uğraşan fakat artan girdi maliyetleri sebebiyle büyükbaş hayvanlarını satan Çapan ailesi, Büyükşehir’in tarımsal destek projesi ile yeniden hayvancılığa döndü. Esin Çapan, şimdilerde vaktinin büyük çoğunluğunu hayvanlarla iç içe geçiriyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere sağladığı projeyi duyup başvuru yaptığını aktaran Esin Çapan, “Muhtarımız sosyal medyadan projeyle ilgili paylaşım yapmıştı. Biz de projeye başvuru yaptık ve bana çıktı. Küçüklüğümden beri hayvanlarımız vardı. Bize çıktığını görünce çok mutlu olduk. Hayvanlarla uğraşmayı seviyoruz. Zor yanları da var, kolay yanları da. Hayvanları sevdiğim için bana güzel geliyor” dedi. Gübre, mazot ve yem fiyatlarının son yıllarda çok artması sebebiyle insanların tarım ve hayvancılıktan elini çektiğini belirten Çapan, “Artık her şey çok pahalılaştı. Geçinmek çok zor. Tarım ve hayvancılıktan kimse para kazanamıyor. Bu tarz teşvikler; üreticilere yeni bir umut kapısı olup, nefes aldırıyor. Aynı zamanda üretmemize de fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.
“Kadın isterse her şeyi yapar”
Çapan, projelerin hem güzel hem de teşvik edici projeler olduğunu dile getirerek, “Kadın isterse her şeyi yapar. 25 yaşında olmama rağmen ben hayvanlarla uğraşıp bu işin altından kalkabiliyorum. Aileme katkı sağlayabiliyorum. Diğer kadınlar da projeye başvuru yapsın. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu teşviki sayesinde üretimin devamlı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Balıkçı Deniz Akbaş: “Üretici olarak bu tür destekler bizi çok mutlu ediyor”
Büyükşehir’in yeni desteklerinden olan ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ projesinden yararlanan Deniz Akbaş da, Büyükşehir’in desteğini alarak üretim yapan ve emeğini kazanca dönüştüren kadınlardan sadece biri. Balıkçılığın çok zor bir meslek olduğunu ve Büyükşehir’in verdiği destek ile rahat bir nefes aldıklarını belirten Deniz Akbaş, “Balıkçılık gerçekten zor bir meslek. Bizler eleman parası vermemek için akşama kadar uğraşıyoruz. Başkanımız Vahap Seçer’e verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Her şey çok pahalı, mazot, ağ ücretleri aldı başını gidiyor. Bu destekler çok gurur verici. Geçen aradılar ‘Gelin Karaduvar’da bir etkinliğimiz var. Boya, çizme muşamba verilecek’ dediler. Bunlar bizi o kadar mutlu etti ki. Çünkü bizler göz ardı edilen insanlarız. Balıkçı dediğiniz zaman geri kalmış bir plandayız. Üretici olarak bu tür destekler bizi çok mutlu ediyor” ifadelerine yer verdi.