İran hükümeti, İran'ın sözde "ahlak polisi" tarafından gözaltında tutulan 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümünün ardından Eylül ayında patlak veren protestolardan bu yana iki kişiyi idam etti.
8 Aralık'ta 23 yaşındaki Mohsen Shekari ilk idam edilen kişi oldu. Tahran'daki protestolara katıldıktan sonra asıldı. Dört gün sonra, yine 23 yaşındaki Majid-Reza Rahnavard, herkesin gözü önünde idam edildi - cesedi kuzeydoğudaki Meşhed şehrinde bir vince asıldı. Shekari gibi o da "Tanrı'ya savaş açmaktan" suçlu bulunmuştu, bu da ölüm cezasıydı.
İdamlar, Tahran'ın Amini'nin ölümünden bu yana ülkeyi kasıp kavuran protestolara verdiği ana tepki ve İran'ın ruhban liderliğinin huzursuzluğu bastırmak için kaba kuvvet dışında çok az seçeneği olduğunu hissettiğinin sinyallerini veriyor.
Hükümet yanlısı bir TV kanalı, Rahnavard'ın polise verdiği itiraf olarak tanımlanan bir ses kaydı yayınladı. NPR, sesin gerçekliğini hemen onaylayamadı.
Rahnavard'ın ölümcül şekilde bıçaklamaktan hüküm giymiş Basij milis üyelerine atıfta bulunulan kayıtta "Maalesef kendi okum kardeşime isabet etti" diyor.
Hükümet, Amini'nin öldürülmesine karşı halkın öfkesinin bir ifadesi olarak başlayan, ancak hızla İran'ın din adamlarının önderliğindeki rejiminin devrilmesi çağrılarına dönüşen rejim karşıtı gösterileri bastırmaya çalışıyor.
Huzursuzlukla bağlantılı olanları cezalandırmak için resmi çabalar da devam ediyor.
Tahran'daki Allameh Üniversitesi'nin başkan yardımcısı, İran'ın Mehr haber ajansına, 7 Aralık'ta düzenlenen bir mitinge katıldıktan sonra yaklaşık 20 öğrencinin ders almalarının yasaklandığını söyledi.
Üniversite yetkilisinin, "Bu öğrenciler yollarına devam etmekte ısrar eden ve hoşgörülü davranışlarımızı takdir etmeyen kişilerdir."
Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu , gösteriler başladığından bu yana çıkan olaylarda 63'ü çocuk olmak üzere en az 469 kişinin öldüğünü söylüyor.
Tutuklu sayısı çok daha fazla. Hak grupları , en az 18.000 kişinin gözaltına alındığını tahmin ediyor ve en az 39'u ölüm cezası alma veya infaz edilme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Gözaltına alınanlar arasında, 2017'de en iyi yabancı dilde film Oscar'ını kazanan The Salesman'ın yıldızı Taraneh Alidoosti de var. İran yargısından yapılan açıklamada, Alidoosti de dahil olmak üzere çok sayıda ünlünün "son olaylar hakkında asılsız yorumlar" yapmak ve yayın yapmak için çağrıldığı belirtildi. sokak isyanlarını destekleyen provokatif materyaller."
Ölüm cezasıyla karşı karşıya kalanlar arasında bir doktor da var
Ölüm cezasına çarptırılanlardan biri de 53 yaşındaki radyolog Dr. Hamid Ghareh Hassanlou. Eşi Farzaneh Ghareh Hassanlou, 25 yıl hücre hapsine mahkûm edildi. Her ikisi de bir protestoya yakalandıktan sonra tutuklandı.
Rejim karşıtı aktivistler, Hassanlou'nun işkence gördüğünü ve kendi avukatına erişiminin olmadığını söylüyor. Hükümet tarafından atanan avukatın herhangi bir savunma yapmadığı, bunun yerine müvekkiline Tanrı'ya karşı işlenen suçları kabul etmesini tavsiye ettiği bildirildi.
Hassanlou'nun Hollanda'da yaşayan erkek kardeşi Hassan, NPR Hamid'in kesinlikle şiddetli veya tehlikeli bir adam olmadığını söylüyor.
"Hayır, hiç şiddet yok, tam tersi" diyor. "Kişilik düzeyinde, çok inatçı. Ve inandığı bir konuda çok inatçı olabilir."
Hassan Hassanlou, erkek kardeşinin yoksul mahallelere dört hastane inşa eden bir grup kurduğunu ve bunun onun doğasına tamamen uygun olduğunu söylüyor.
En büyük pişmanlığının, Hamid'in onu son aradığında aramaya cevap verememiş olması olduğunu söylüyor.
"Onu geri arama şansım olmadı" dedi. "Ve her zaman o özel aramaya cevap vermediğim için pişmanım."
Kardeşine şimdi bir mesaj iletebilseydi, ne söyleyeceğini çok iyi biliyordu.
"Seninle gurur duyuyorum" diyor. "Çünkü gerçekten öyle. Onu gerçekten özlüyorum ama aynı zamanda onunla çok gurur duyuyorum. Düşüncelerimde 'Bunu neden yaptın?' Elbette onun, ailesi ve etrafındaki tüm insanlar için anlamı çok büyüktü. Ama yine de onunla gurur duyuyorum."