DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi'nde halay çektikleri için 15 mahpusa 15'er günlük hücre cezası verildiğini duyurdu. Oduncu, farklı kentlerde halay çekenlerin gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatarak, "Halay çekme gibi faaliyetlerin suç olarak değerlendirilmesi, ifade özgürlüğü ve kültürel hakların ciddi şekilde ihlaline neden olmaktadır" dedi.

Halay Cezası Cezaevine Kadar Ulaştı

Batman T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan 15 mahpusa, halay çektikleri ve ıslık çaldıkları gerekçesiyle 15’er günlük hücre cezası verildi. Oduncu, cezanın gerekçelerinin, "koğuş avlusunda halay çekmek suretiyle", "ıslık atmak" ve "halay bitiminde alkış tutmak" olduğunu belirtti.

Meclis Gündemine Taşıdı

Oduncu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. Önergesinde, Mersin’de sahilde halay çeken gençlerin gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin, Siirt, Ağrı, Batman, Osmaniye ve İstanbul gibi birçok kentte benzer şekilde gözaltı ve tutuklamalarla devam ettiğini hatırlattı.

Halay Çekmek Kötü Örnek Teşkil Ediyormuş!

Oduncu, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 15 mahpusa, "Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak" gerekçesiyle verdiği hücre cezasına tepki gösterdi. Kurulun kararında, "Aynı tür eylemin yapılıp cezasız kalması diğer tutuklu ve hükümlülere kötü örnek teşkil edeceği" ifadesinin yer aldığını belirtti.

İfade Özgürlüğü İhlali

CHP'li Şevkin: "TOKİ, Lüks Konutu Bırak, Depremzedelere Konut Yap!" CHP'li Şevkin: "TOKİ, Lüks Konutu Bırak, Depremzedelere Konut Yap!"

Oduncu, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Düğünlerde çekilen halayların hedef gösterilmesiyle başlayan gözaltı ve tutuklama furyasının cezaevinde halay çeken mahpuslara hücre cezası verilmesine kadar uzanması, ifade özgürlüğü hakkının ağır şekilde ihlaline yol açmıştır. Düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, ulusal mevzuat ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle hukuki koruma altındadır. Halay çekme gibi faaliyetlerin suç olarak değerlendirilmesi, ifade özgürlüğü ve kültürel hakların ciddi şekilde ihlaline neden olmaktadır."

Sorular ve Endişeler

Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu soruları yöneltti:

  • Mersin'de halay çeken gençlerin gözaltına alınması ve ardından yaşanan benzer olaylar hakkında halay çekmenin suç sayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu tür uygulamalar hangi hukuki dayanaklara dayanmaktadır?
  • Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan 15 mahpusun halay çektikleri için hücre cezası almalarını "suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetleri" olarak nitelendirmenizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu nitelendirmenin hukuki dayanağı nedir?
  • Kültürel etkinliklerin ve ifade özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanması, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata uygun mudur?
  • Bu tür uygulamaların toplumda yarattığı kutuplaşma ve toplumsal barışı zedeleme etkileri hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?
  • Gözaltı ve tutuklamaların, özellikle kültürel ve sosyal etkinlikler nedeniyle yapılmasının insan hakları ve demokratik değerler açısından sakıncaları nedir? Bu uygulamalara karşı nasıl bir denetim mekanizması öngörülmektedir?
  • Türkiye’de ifade özgürlüğü ve kültürel haklar açısından yaşanan ihlallere karşı hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz? Bakanlığınızın bu konudaki çalışmaları nelerdir?
  • Sosyal medya hesaplarının hedef göstermesiyle başlayan süreçlerin yargı bağımsızlığı ve adalet sistemi üzerindeki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Editör: Haber Merkezi