Sabancı Üniversitesi ile Azerbaycanlı SOCAR şirketi arasındaki iş birliği kapsamında üniversitede gerçekleştirilen eğitim tartışmaları beraberinde getirdi. İsrail Devleti ile yakınlığı bilinen şirketle üniversite arasında gerçekleştirilen iş birliği Filistin halkının uğradığı soykırım nedeniyle tepki görmüş, durum üniversite içerisinde de tepkiyle karşılaşmıştı. Özgür Üniversite hareketi isimli hareket de bu tepkileri dile getirmiş kampüs içerisinde durumu teşhir eden çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalara destek veren Sabancı Üniversitesi bünyesinde çalışan bir asistanın ise kampanyaya destek vermesi sonucunda sözleşmesinin yenilenmediği iddia edilmiştir. DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca konuyu meclis gündemine taşıyarak Millî Eğitim Bakanlığı’na konu ile ilgili soru önergesi verdi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde bakana şu sorular yöneltildi:
1.Bakanlığınız Sabancı Üniversitesi’nde yaşanan bu olayda haberdar mıdır? Olaydan haberdar ise konu ile ilgili bir inceleme gerçekleştirilmiş midir?
2.Üniversite yönetimlerinin keyfi gerekçelerle asistanların, öğretim elemanlarının görevlerine son vermeleri oldukça yaygınlık kazanan bir uygulama iken, bakanlığınızın üniversite elemanlarının özlük haklarını korumaya yönelik bir çalışması var mıdır?
3. Üniversitelerde soykırıma karşı çıkmak, katliama uğrayan Filistin halkının yanında olmak tanımlı bir suç mudur? Asistanın görevine son verilmesi hangi disiplin maddesine dayanılarak gerçekleştirilmiştir?
4. Üniversite yönetimleriyle farklı düşüncelere sahip olmanın öğrenci ve öğretim elemanlarının karşısına süreklileşen bir biçimde bir suç unsuru olarak tanımlanmasına karşı üniversitelerde özgür düşünce ortamının oluşturulması için ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?