DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, verdiği yazılı soru önergesinde Bakan Özhaseki’ye 12 Ocak 2024 tarihinde meydana gelen ve henüz bir sonuca bağlanmayan Tunceli Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Zülfü Çelikdemir’in ölüm olayı sordu. Avşar, “%51 engelli, üniversite mezunu ve büro işçisi olarak çalışan biri neden çöp aracı arkası temizlik işçisi olarak çalıştırıldı? Neden yıllık izinleri kullandırılmadı?”, dedi. Ayrıca Avşar, ölüm olayı sonrası bir inceleme ve soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.

“Zülfü Çelikdemir’in itirazları ve sağlık sorunları neden dikkate alınmadı?”

Avşar, Tunceli Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Zülfü Çelikdemir’in 12 Ocak 2024 tarihinde temizlik kamyonunun arkasından dengesini kaybedip düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini ve olay sonrası işçinin ailesinin ve kamuoyunda da çokça tartışıldığı ihmal iddiasının gündeme geldiğini söyledi ve iddiayı şöyle özetledi; “Zülfü Çelikdemir, 2017’de Tunceli Belediyesi’nde çalışmaya başlamıştır. Bir süre büro elemanı olarak çalışmış, belediye yönetiminin değişmesiyle %51 engelli çölyak hastası ve üniversite mezunu olduğu halde çöp aracı arkası temizlik işçisi olarak görevlendirilmiştir. Zülfü Çelikdemir’in bu konudaki itirazları ve sağlık sorunları dikkate alınmamış ve ret edilmiştir. Ayrıca birikmiş 156 günlük yıllık izninin olduğu, kullanmak için resmi başvurularda bulunduğu ancak personel yetersizliği gerekçesiyle yöneticiler tarafından onaylanmadığı resmi kayıtlarda mevcuttur.”

“Merhum Çelikdemir, mobbinge maruz bırakılarak sağlık koşullarına ve eğitimine uygun olmayan statüde çalıştırılıp ve böylece yoğun stres ve ağır iş yükü altında bırakıldı mı?”

Olayı özetleyen Avşar şöyle konuştu; “İddiaya göre Zülfü Çelikdemir’in belediye yönetimi tarafından yoğun baskı ve mobbinge maruz kaldığı, sağlık koşullarına ve eğitimine uygun olmayan statüde çalıştırıldığı, izinlerinin kullandırılmadığı böylece yoğun stres ve ağır iş yükü altında çalışmasından dolayı araç arkasından düştüğü ve beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiği önü sürülmektedir.” ve sorularını sıraladı.

 

“Yıllık izin kullanma hakkı hangi gerekçeyle ve hangi mevzuat hükümlerine göre kullandırılmamıştır?”

Avşar; “İddia edildiği ve belgeleriyle ispatlandığı üzere kamu personeli çalıştırma mevzuatına göre personele yıllık izin kullanma hakkı tanınmışken hangi gerekçeyle ve hangi mevzuat hükümlerine göre personele yıllık izin kullandırılmamıştır?”, dedi.

 

“%51 engelli büro elemanı statüsünde çalışıyorken hangi gerekçeyle çöp aracı arkası temizlik işçisi olarak görevlendirilmiştir?”

KESK, TÜİK ENFLASYONU SAHTE YOKSULLUK GERÇEK! KESK, TÜİK ENFLASYONU SAHTE YOKSULLUK GERÇEK!

“Bahse konu kişi üniversite mezunu ve %51 engelli olarak büro elemanı statüsünde çalışıyorken çöp aracı arkası temizlik işçisi olarak görevlendirilmesi hangi mevzuat hükümlerine göre yapılmıştır?”, diyen Avşar; “Bu geçiş sırasında İSG yönetmeliğine uygun eğitim ve oryantasyon yapılmış mıdır? Gerekli iş ekipmanları ve gereçleri sağlanmış mıdır?”, şeklinde sorular sordu.

“Bakanlığınız tarafından gerekli araştırma ve soruşturmalar başlatılmış mıdır?”

Ailenin iddialarına değinen Avşar; “Söz konusu iddialar üzerine Bakanlığınız tarafından gerekli araştırma ve soruşturmalar başlatılmış mıdır? İddia edildiği üzere olayda yönetici kusuru veya ihmali bulunmakta mıdır? Bu konuda kamuoyunu aydınlatacak mısınız?”, şeklinde ifadelere yer verdi.

Editör: Haber Merkezi