Gündem

Direnişteki İşçilere Dönük İşkence ve Gözaltılar Cengiz Çiçek Tarafından Meclis Gündemine taşındı

"Haklarını arayan Polonez fabrikası işçileri ve Fernas Madencilik işçilerine dönük işkence, gözaltı ve hakaretler bilginiz dahilinde midir?"

Abone Ol

Direnişteki İşçilere Dönük İşkence ve Gözaltılar Meclis Gündeminde

 HDK EŞ Sözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, 2 aydır direnen ve defalarca kolluk kuvvetleri tarafından işkence, gözaltı ve hakaretlere maruz kalan Polonez fabrikası işçileri ve Manisa Soma’daki AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışan işçilerin hakları için Ankara’da düzenlemek istedikleri eylem de polisin müdahale ederek gözaltına alınmasını Meclis’e taşıdı.

 Dem Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 Türkiye’de emekçiler üzerindeki güvencesizlik, baskı ve sömürü düzeyi tarihte görülmediği kadar derinleşmiştir. İktidar anayasal güvence altına alınan emekçilerin haklarını hiçe saymakta, sermayeye her türlü ayrıcalığı tanıyarak, işçilerin yaşam haklarının ihlali başta olmak üzere her türlü sömürü ve baskı mekanizmasını hayata geçirmektedir. Emekçiler yaşadıkları hak ihlalleri karşısında grev hakları başta olmak üzere hak gasplarına karşı direnmektedir. Bu direniş karşında iktidarın sermayeden yana saf tutması sonucunda kolluk kuvvetlerinin haklarını arayan emekçilere dönük işkence ve gözaltılar yaşanmaktadır. Son günlerde hakkını arayan Polonez fabrikası işçileri ve Fernas maden işçileri kolluk kuvvetlerinin sert müdahalelerde bulunarak ters kelepçe ile gözaltına almıştır.

Geçtiğimiz hafta, Tekgıda-İş Sendikası'na üye olmalarının ardından temmuz ayında işten çıkarılan ve o günden bu yana İstanbul Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnen Polonez işçileri, polis tarafından darp edilmiş, aynı zamanda Çatalca İlçe Emniyet Müdürü tarafından tehdit edilmiştir. İlçe emniyet müdürü işçilere, "Ben size gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” şeklinde kullandığı ifadeleri basına yansımıştır. Direnişlerine devam eden Polonez işçilerden 85 kişi geçtiğimiz günlerde kolluk kuvvetleri tarafından işkence ile gözaltına alınmıştır. Daha öncede polis eylemlerini sürdüren işçilere müdahale etmiş, bir kişinin 2 kaburgasında kırık tespit edilip ameliyata alınmış, 1 kişinin kolu ve bacağı kırılmıştı.

Yine Fernas Madencilik’te çalışırken sendikalaştıktan sonra işten atılan ve günlerdir direnen işçilerin, şirketin Ankara’daki binası önünde yapmak istedikleri eylemde polisin sert müdahalesinde 23 işçi ters kelepçeyle gözaltına almıştır.

 Bu bağlamda;

1.     Haklarını arayan Polonez fabrikası işçileri ve Fernas Madencilik işçilerine dönük işkence, gözaltı ve hakaretler bilginiz dahilinde midir?

2.     Polonez fabrikası işçileri ve Fernas Madencilik işçilerine dönük işkence, gözaltı ve hakaretlerde bulunan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan bir inceleme ve soruşturma var mı?

3.     Çatalca İlçe Emniyet Müdürü’nün işçilere, "Ben size gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” şeklinde kullandığı ifadeleri ilişkin başlattığınız bir soruşturma var mı?

4.     Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir biçimde uyguladıkları işkence ile gözaltı ve hakaretlerinin son bulması için yürüttüğünüz bir çalışma var mı?

5.     Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri evrensel hukuk ve insan haklarına dair herhangi bir eğitim müfredatından geçmekte midir? Geçmekte ise uygulanan bu işkence ile gözaltı, hakaret vb. insanlık dışı durumu nasıl yorumluyorsunuz?