Dr. Primrose Freestone
Klinik Mikrobiyoloji Kıdemli Öğretim Üyesi, Leicester Üniversitesi
Yeni bir araştırma, Amerikan evlerindeki diş fırçaları ve duş başlıklarının bakteriyofajlar (bakteri yiyenler) olarak bilinen virüslerle dolu olduğunu buldu. Bu "fajların" çoğu -kısaca bilindikleri gibi- daha önce hiç tanımlanmamıştı.
Illinois'deki Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, 92 duş başlığını ve 36 diş fırçasını temizlediler. Bulduklarını "daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen" ve "tamamen çılgın" olarak tanımladılar . Peki bu bulgu ne kadar endişe verici? Ve güvende kalmak için ne yapmalısınız?
Mikrobiyal türler (virüsler ve bakteriler) için nereye bakarsanız bakın, özellikle de duş başlıkları ve diş fırçaları gibi nemli yerlerde muhtemelen onları bulacağınız giderek daha fazla kabul görmektedir. Duş başlıkları ve diş fırçalarında bakteri bulaştıran virüslerin çok sayıda bulunması şaşırtıcı olmamalıdır. Bakterilerin olduğu yerde, onları enfekte eden virüsler de kaçınılmaz olarak olacaktır.
İnsanların evleri, bakteriler, virüsler, mantarlar ve protozoalar gibi çeşitli mikrobiyal topluluklara ev sahipliği yapar . Ve duş başlıklarının ve hortumlarının çeşitli bakteri türlerine ev sahipliği yapabildiği on yıldan uzun süredir bilinmektedir. Bunlar arasında solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilen mikobakteriler, lejyoner hastalığına ve Pontiac ateşine neden olan Legionella ve kulak ve göz enfeksiyonlarına neden olabilen Pseudomonas aeruginosa gibi sağlık sorunlarına neden olabilenler yer alır .
Duş başlıkları
Bu bakterilerin duş başlıklarında musluk suyunda bulunandan 100 kat daha fazla miktarda bulunduğu tespit edildi.
Duş başlıklarında, üzerlerinde bulunan bakterileri enfekte eden virüsler kaçınılmaz olarak bulunacaktır. Ve ne kadar çok bakteri türü varsa, fajların bulunma olasılığı da o kadar fazla olacaktır .
Duş başlığınızda mikroskobik bir ekosistemin bulunması, her duş aldığınızda duş başlığı bakterileri ve bunlarla ilişkili faj virüsleriyle kendinizi kaplamanız anlamına gelir. Ve bu bir enfeksiyon riskidir .
Duş başlığınızı dezenfekte etmek için sirkeye batırın. Bu, kireç tortularını giderme gibi ek bir faydaya sahiptir.
Duş başlığını sökün, sabun kalıntılarını fırçalayın ve duş başlığını, ürünü kaplayacak kadar seyreltilmemiş beyaz sirke içeren plastik bir torbaya veya başka bir kaba koyun. İki saate kadar bekletin.
Duş başlığını sirkeli suyun içerisinden çıkardıktan sonra iyice durulayın ve kullanıma bağlı olarak ayda bir veya daha sık aralıklarla tekrarlayın .
Diş fırçaları
Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ayrıca düzenli olarak kullanılan diş fırçalarında bulunan fajlara da baktılar. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, fırça başlıklarında da çeşitli fajlar buldular.
Fırçalama sırasında diş fırçaları ağızdaki yapılarla (diş eti, dişler, dil, yanaklar, küçük dil ve damaklar) temas eder . Ve bunların her biri yüzlerce bakteri ve diğer mikrop türüne ev sahipliği yapar.
Ağız mikropları, zararlı mikropları (patojenleri) dışlayarak, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olarak, kalp ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyerek ağız sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
ABD'deki araştırmanın bulgularına göre, ağız ve diş mikrobiyomlarındaki bakteriyel çeşitlilik, diş fırçalarına yerleştirilen fajların çeşitliliğini etkileyecektir.
Çalışma, diş fırçalarına yerleşen ağız mikro ekosistemlerinin (bakteri ve virüsler) çeşitliliğine dair ilginç bir anlık görüntü sağlıyor ancak bazı kişilerde diş fırçalarındaki mikropların potansiyel bir enfeksiyon kaynağı olabileceği endişesine yol açabiliyor.
Tanımlanan diş fırçası virüsleri insan virüsleri değil, bakteriyel virüslerdi, bu yüzden sağlık açısından endişe verici değiller. Ancak, diş fırçası mikropları diş fırçası sahibi için bir risk oluşturmasa da, üzerindeki mikroplar kendilerine ait olduğundan, diş fırçası paylaşılırsa başkalarında enfeksiyonlara neden olabilirler . Bir kişinin zararsız ağız mikropları bir başkasının patojenleri olabilir ve soğuk algınlığından endokardite (kalbin iç zarının yaşamı tehdit eden iltihabı) kadar çeşitli hastalıklara yol açabilir .
Diş fırçanızı düzenli olarak temizlemek iyi bir fikirdir. NHS, yaklaşık 30 saniye boyunca sıcak musluğun altında tutmanızı ve ardından hava ile kurutmanızı öneriyor .
Diğer web siteleri, diş fırçası başlıklarını antibakteriyel ağız gargarası veya diş protezi temizleyicilerine batırmayı öneriyor . Elektrikli diş fırçaları için, izlemelisiniz .
Northwestern çalışmasından çıkarılacak ders, zengin bir mikrobiyal dünyada yaşadığımız ve evlerimizdeki bakteriler ve diğer mikroplarla etkileşimlerin insan biyolojimizin ayrılmaz bir parçası olduğudur. Ayrıca, birçok yeni faj türü keşfedilmesine rağmen, yukarıdaki tavsiyelere uyduğunuz ve duş başlığınızı ve diş fırçanızı temiz tuttuğunuz sürece endişelenecek bir durum yoktur.
Toothbrushes and showerheads covered in viruses ‘unlike anything we’ve seen before’ – new study
Toothbrushes and showerheads in American homes are teeming with viruses known as bacteriophages (bacteria eaters), a new study has found. Many of these “phages” – as they’re known for short – have never been identified before.
The researchers, from Northwestern University in Illinois, swabbed 92 showerheads and 36 toothbrushes. They described what they found as “unlike anything we’ve seen before” and “absolutely wild”. But how alarming is this finding? And what should you do to remain safe?
It is increasingly recognised that wherever you look for microbial species (viruses and bacteria) you will probably find them, particularly in damp places where they thrive, such as showerheads and toothbrushes. The fact that bacteria-infecting viruses were found in great numbers on showerheads and toothbrushes should not come as a surprise. Where there are bacteria, there will inevitably be viruses that infect them.
People’s homes are host to a variety of microbial communities, which include bacteria, viruses, fungi and protozoa. And it has been known for over a decade that showerheads and their hoses can harbour various bacterial species. These include ones that can cause ill health, such as mycobacteria, which can cause respiratory infections, Legionella which causes legionnaire’s disease and Pontiac fever, and Pseudomonas aeruginosa, which can cause ear and eye infections.
Showerheads
These bacteria have been found on showerheads at levels over 100 times those found in tap water.
In showerheads, there will inevitably be viruses that infect the bacteria found on them. And the more species of bacteria there are, the greater the diversity of phages likely to be present.
The presence of a microscopic ecosystem in your showerhead also means every time you shower, you are coating yourself in the showerhead bacteria and their related phage viruses. And this is an infection risk.
To disinfect your showerhead, soak it in vinegar. It has the added benefit of removing any limescale.
Unscrew the showerhead, brush off any soap residue, and place the showerhead in a plastic bag or other container with enough undiluted white vinegar to cover the item. Leave it for up to two hours.
Rinse the showerhead well after taking it out of the vinegar solution, and repeat every month or so, depending on usage.
Toothbrushes
The researchers at Northwestern University also looked at phages inhabiting regularly used toothbrushes. Unsurprisingly, they also found a diversity of phages on the brush heads.
During brushing, toothbrushes come into contact with structures in the mouth (gum, teeth, tongue, cheeks, uvula and palates). And each of these is home to hundreds of species of bacteria and other microbes.
Oral microbes play an important role in keeping the mouth healthy by excluding harmful germs (pathogens), helping digest food, and regulating the working of the heart and immune system.
The bacterial diversity of the mouth and tooth microbiomes will, as the US study found, influence the diversity of phages deposited onto toothbrushes.
The study provides an interesting snapshot of the diversity of the oral micro-ecosystems (bacteria and viruses) that are deposited on toothbrushes but may cause some people to worry that the microbes on their toothbrushes are a potential source of infection.
The toothbrush viruses identified were bacterial, not human viruses so they are not a health concern. However, while toothbrush microbes are not a risk to the toothbrush owner, as the microbes on it are their own, they can cause infections in others if a toothbrush is shared. One person’s harmless oral microbes can be another’s pathogens, leading to illnesses ranging from colds to endocarditis (a life-threatening inflammation of the heart’s inner lining).
It is a good idea to clean your toothbrush regularly. The NHS advises running it under the hot tap for about 30 seconds, followed by air drying.
Other websites advise soaking toothbrush heads in antibacterial mouthwash or denture cleaners. For electric toothbrushes, you should follow the .
The take-home message from the Northwestern study is that we live in a richly microbial world and that interactions with bacteria and other microbes in our homes are an integral part of our human biology. Also, despite many new phage species being discovered, there is no cause for alarm – as long as you follow the advice above and keep your showerhead and toothbrush clean.
Primrose Freestone, Senior Lecturer in Clinical Microbiology, University of Leicester
This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.