DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Haziran 2024 açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan aylık harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi. Yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 lira olarak hesaplandı.

19 Bin Lira Yalnızca Beslenme İhtiyacını Karşılayabilir

BİSAM, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yılı madde fiyatları, İstanbul Halk Ekmek ve zincir marketlerin cari ay internet fiyatları ile BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yaptığı hesaplamada, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını 19 bin 44 lira olarak belirledi.

Raporda, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık maliyetinin 5,330 lira olduğu, yetişkin bir kadın için bu değerin 5,056 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 5,336 lira ve 4-6 yaş arası bir çocuk için 3,323 lira olduğu kaydedildi. Ailenin sağlıklı beslenme maliyeti toplamda 19 bin 45 lira olarak tespit edildi.

Karslıoğlu: Müteahhit; Öldü,Kaçtı,Battı Cümleleri İnşaatı Tamamlama Sigortasıyla Bitiyor Karslıoğlu: Müteahhit; Öldü,Kaçtı,Battı Cümleleri İnşaatı Tamamlama Sigortasıyla Bitiyor

Temel İhtiyaçların Karşılanması 65 Bin 874 Lira

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi giderlerle birlikte dört kişilik bir ailenin aylık harcama tutarı 65 bin 874 lira olarak hesaplandı. Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi harcamaların toplam tutarı ise en az 30 bin 604 lira olarak belirtildi.

Editör: Haber Merkezi