DEM Parti Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği’nde binlerce hastaya yıllardır aşırı dozda radyoaktif madde verildiği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Bozdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir dizi soruyu içeren kapsamlı bir soru önergesi sundu.

Alpay: Siyasetteki tüm aktörlerin mal varlıkları geriye dönük incelenmeli Alpay: Siyasetteki tüm aktörlerin mal varlıkları geriye dönük incelenmeli

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, hastanenin Nükleer Tıp Merkezi’nde görevli teknikerlerin tiroid sintigrafisi çekimi sırasında hastalara olması gerekenden yüksek dozda radyoaktif madde verdiği tespit edildi. Bu durum, klinikte görevli hekimlerin yaptığı incelemeler sonucu ortaya çıkarken, hasta anamnez raporlarında yazılı dozlarla fiilen verilen radyasyon miktarları arasında ciddi farklılıklar olduğu belirlendi.

Bozdağ, ilgili nükleer tıp hizmetini sağlayan MNT Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. hakkında şikâyetçi olan hekimlerin uyarılarına rağmen, şirketle yeni bir ihale yapıldığını ve aynı firmanın önümüzdeki üç yıl boyunca Nükleer Tıp Merkezi’ni işletmeye devam edeceğini vurguladı.

Skandal 1.5 Yıldır Üstü Örtülerek Mi Saklanıyor?

Milletvekili Bozdağ, olayın yaklaşık 1.5 yıldır Sağlık Bakanlığı iç yazışmalarında kaldığı, ancak yargıya intikal ettirilmediği ve herhangi bir adli işlemin başlatılmadığı iddialarını da gündeme taşıdı. Önergede, Bakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, hekimlerin tespitlerinin doğrulandığı ancak “adli yönden işlem yapılmasına gerek olmadığı” yönünde kanaat bildirildiği iddiasına dikkat çekildi.

Sorumlular Görevde Mi?

Bozdağ, teknikerlerin fazla doz uygulamasını "çalışma sürelerini kısaltmak" amacıyla yaptıklarını itiraf ettiklerini belirtti ve bu kişilerin halen görevde olup olmadığını, haklarında herhangi bir adli ya da idari işlem başlatılıp başlatılmadığını da sordu. Aynı zamanda MNT Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’nin başka illerde kaç merkez işlettiğini, bu merkezlerde benzer uygulamalara dair bir denetim yapılıp yapılmadığını da gündeme getirdi.

Milletvekili, beş yıl boyunca tedavi uygulanan hasta sayısının açıklanmasını isterken, bu kişilere gerekli bilgilendirmelerin yapılıp yapılmadığı ve sağlık taramalarının gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini de sorguladı.

Bozdağ’ın soru önergesi, sağlık hizmetlerinde denetimsizlik ve özel şirketlerle yapılan anlaşmaların şeffaflığı konularını yeniden tartışmaya açtı. Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılacak açıklama merakla bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi