Emek

Dr. Tatar. “Jeoçeşitlilik, Toplum İçin Hayati Öneme Sahip”

Abone Ol

Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü Mesajı

Dr. Tatar. “Jeoçeşitlilik, Toplum İçin Hayati Öneme Sahip”

“Türkiye’nin Jeolojik Miras Alanları Yeterince Korunmuyor”

TMMOB TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 6 Ekim Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, jeoçeşitliliğin insanlık ve gezegen üzerindeki hayati önemine dikkat çekti.

Dr. Tatar, UNESCO tarafından bu yılın ana temasının "Geçmişi Korumak-Geleceği Sürdürmek" olarak belirlendiğini belirterek, jeoçeşitliliğin yeterince anlaşılamadığı ve korunması gereken bir zenginlik olduğunu vurguladı.

“JEOÇEŞİTLİLİK DAHA FAZLA ROL ALMALI”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, jeoçeşitliliğin sağladığı pek çok hizmete rağmen, toplumların bu konuda bilinçli olmadığını ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesinde jeoçeşitliliğin daha fazla rol oynaması gerektiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılması için jeolojik süreçlerin daha iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Tatar, jeoçeşitliliğin ekosistemlere sunduğu katkılara vurgu yaptı.

“JEOLOJIK MIRAS ALANLARININ KORUNMASI GEREKIYOR”

Dr. Mehmet Tatar, Türkiye’nin jeolojik miras niteliğindeki zenginliklerinin yeterince korunmadığını, bu konuda gerekli çalışmaların yapılmadığını dile getirdi. Kapadokya ve Pamukkale’nin 2022 yılında Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından dünyanın ilk 100 jeolojik miras alanı içerisine alındığını hatırlatan Dr. Tatar, iki yıllık sürede bu alanlarla ilgili tek bir çalışmanın dahi yapılmamasını eleştirdi. Tatar, aynı zamanda, Salda Gölü’nün de “Mars Gezegeninin Yeryüzündeki Temsilcisi” olarak tanıtılmasına rağmen gereken ilginin gösterilmediğini belirtti.

UNESCO DÜNYA MIRAS LISTESINDE EKSIKLIK

Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan 15 miras alanı arasında jeolojik miras alanının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, ülkenin zengin jeoçeşitliliğinin yeterince değerlendirilemediğini vurguladı. Dr. Tatar Jeolojik miras alanlarının UNESCO Küresel Jeopark statüsüne alınması için bilimsel, teknik ve idari çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiğini ifade etti.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak jeolojik miras alanlarının korunması ve insanlığın hizmetine sunulması için çalışmaya devam edeceklerini belirten Dr. Tatar, bu alanların tahrip edilmeden korunması gerektiğinin altını çizdi.