Eğitim Sen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin sorunlarını dile getirirken, mücadeleye devam etme kararlılığını vurguladı. 1994 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ilan edilen Dünya Öğretmenler Günü'nün, öğretmenlerin haklarına yönelik uluslararası bir dayanışma günü olduğuna dikkat çekildi.

Eğitim Sen açıklamasında, Türkiye'de öğretmenlerin ekonomik sorunları, özlük haklarının zayıflatılması, öğretmenler arasındaki ayrımcılık ve eşitsizlik gibi meselelerin halen çözüm beklediği belirtilerek, "Bu yıl Dünya Öğretmenler Günü, ‘Öğretmenin Sesine Değer Ver’ temasıyla kutlanmaktadır. Ancak ülkemizde öğretmenler, itibarlarını zedeleyen, haklarını gerileten ve mesleki ayrımları derinleştiren politikalarla bu günü karşılamaktadır" denildi.

Açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı'nın, Türkiye’nin altına imza attığı ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ne uymadığı ifade edilerek, "Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na karşı uzun süredir mücadele ediyoruz. Bakanlığı bu tavsiyeye uygun hareket etmeye davet ediyoruz" çağrısı yapıldı.

Eğitimde Birlik ve Dayanışma Vurgusu Eğitim Sen, 5 Ekim’in sadece bir kutlama değil, öğretmenlerin haklarının korunması için bir mücadele günü olduğunu belirtti. Eğitim hizmetlerinin yalnızca öğretmenlerle sınırlı olmadığı, idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler ve 4-B statüsünde çalışan tüm eğitim emekçilerinin de haklarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Sendika, öğretmenlerin siyasi iktidarlara değil halka ve öğrencilere karşı sorumlu olduğunu belirterek, eğitim sistemindeki sorunların, hükümetin dayattığı politikalar nedeniyle derinleştiğini ifade etti. Öğretmenlerin ayrım gözetmeksizin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği, OHAL KHK’leri ile ihraç edilen meslektaşlarının görevlerine dönmesinin şart olduğu vurgulandı.

Mücadeleye Devam Mesajı Eğitim Sen, "Yaşadığımız tüm baskılara rağmen öğretmenlerimizin ve eğitim emekçilerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz. Haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek, haklarının ve taleplerinin peşinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

5 Ekim, öğretmenlerin uluslararası düzeydeki seslerinin duyulduğu ve dayanışmanın simgesi olarak kutlanmaya devam edecek.

Diyarbakır'da PTT Çalışanlarından Basın Açıklaması: "Baskı ve Angarya Çalışma Dayatmalarına Karşı Mücadele" Diyarbakır'da PTT Çalışanlarından Basın Açıklaması: "Baskı ve Angarya Çalışma Dayatmalarına Karşı Mücadele"

Editör: Haber Merkezi