BM sağlık dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, düşük ve orta gelirli ülkelerde kanser teşhisi konan yüzbinlerce çocuğa tedavinin ulaşılamadığını ve bunun hayatta kalma şanslarını ciddi şekilde sınırladığını söyledi.
BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de düzenlediği haftalık basın toplantısında, düşük gelirli ülkelerin yalnızca dörtte birinin çocukluk çağı kanser ilaçlarını kamu yararına karşıladığını söyledi.
Hayatta kalma oranı azaltıldı
“Bu, çocukları ve aileleri önemli ölçüde acıya ve mali sıkıntıya maruz bırakıyor veya onları standartların altında ve sahte ilaçlar alma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Sonuç olarak, yüksek gelirli ülkelerdeki çocukların hayatta kalma oranı yüzde 90'ın üzerindeyken, bu ülkelerdeki çocukların hayatta kalma oranı yüzde 30'un altında."
Sorunun ele alınmasına yardımcı olmak için, lösemi ve diğer kanserlere odaklanan kar amacı gütmeyen bir pediatrik tedavi ve araştırma tesisi olan ABD merkezli St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi tarafından desteklenen DSÖ, 2018'de Çocukluk Çağı Kanseri için Küresel Girişimi başlattı.
Girişim, 2030 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde en az yüzde 60'lık bir hayatta kalma oranını hedefliyor ve çocuklarda bulunan tüm kanserlerin yarısından fazlasını temsil eden yüksek oranda tedavi edilebilir altı kansere odaklanıyor.
Aralık 2021'de BM ajansı ve St. Jude'un çocukluk çağı kanser ilaçlarına erişimi iyileştirmek için küresel bir program başlattığını da sözlerine ekledi.
Bay Tedros, "Amacı, gelişmiş ekonomiler dışındaki çocuklar için kalite güvenceli, temel kanser ilaçlarına evrensel, sürekli "ücretsiz," erişim sağlamaktır" dedi.
Çocuklar için temel ilaçlar
DSÖ ayrıca, bugün yayınlanan DSÖ Temel İlaçlar Listesi ve Çocuklar İçin Temel İlaçlar Listesi'nin son versiyonuna kanser ilaçlarının da eklendiğini duyurdu.
“Yeni listeler, diğerlerinin yanı sıra multipl skleroz, bulaşıcı hastalıklar ve kardiyovasküler rahatsızlıkların tedavisi için önemli yeni ilaçları da içeriyor. Bu tedaviler, düşük ve orta gelirli ülkelerin sağlık bütçelerini tehlikeye atmadan, dünya çapında çok büyük bir halk sağlığı etkisine sahip olabilir” dedi.
Tweet URL'si
40 yılı aşkın bir süredir, dünyanın her yerindeki ülkeler, en büyük sağlık etkisini sağlamak için en önemli ilaçlara ilişkin kesin, kanıta dayalı bir rehber olarak Listeye güvenmektedir.
Avrupa'da 60.000'den fazla ısı ölümü
Bu arada, geçen ay Avrupa'da 61.000'den fazla insanın ısıya bağlı nedenlerden öldüğü tahminleri arasında, sıcaklıklar kuzey yarımkürede yüksek seyrederek insan sağlığını ve refahını tehdit ediyor.
DSÖ'ye göre insan vücudunun kendini soğutamaması olarak tanımlanan ısı stresi, bitkinliği veya sıcak çarpmasını tetikleyebiliyor ve kalp-damar, solunum ve böbrek hastalıkları gibi durumların yanı sıra ruh sağlığı sorunlarını da şiddetlendirebiliyor.
“Aşırı hava koşullarının yerinden edilmiş veya güvenli su ve sanitasyona erişimin sınırlı olduğu veya hiç olmadığı, soğutma ve tıbbi malzeme eksikliğinin olduğu çatışmalardan etkilenmiş veya savunmasız ortamlarda yaşayan insanların sağlığı üzerindeki etkisinden endişe duyuyoruz. dedi Bay Tedros.
Hükümetleri erken uyarı ve müdahale sistemlerini, genel nüfus ve savunmasız gruplar için stratejiler ve etkili iletişim planları uygulamaya çağırırken, aynı zamanda sera gazı (GHG) emisyonlarını azaltma ve "gezegeni koruma" konusundaki acil ihtiyacın altını çizdi. ki tüm yaşam buna bağlıdır.