Eğitim

Eğitim İş, Yaşam Boyu Öğrenme Hakkı Tasarruf Tedbirlerine Kurban Edilemez

Abone Ol

Yaşam Boyu Öğrenme Hakkı Tasarruf Tedbirlerine Kurban Edilemez

Eğitim İş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tasarruf tedbirleri kapsamında uygulamaya koyduğu kısıtlamaların, örgün eğitimde öğrencilerin nitelikli eğitim hakkını engellerken, aynı zamanda yaygın eğitimde de yetişkinlerin eğitim hakkını ortadan kaldırdığını belirtti.

Açıklamada, 21. yüzyılda yaşam boyu öğrenmenin önemine vurgu yapıldı. Teknolojinin hızlı gelişimi ve değişimin kaçınılmaz olduğu günümüzde, bireylerin bilgi toplumuna uyum sağlaması ve ekonomik ile sosyal hayata aktif katılım göstermesi gerektiği ifade edildi. Eğitim İş, bu süreçte toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir yaşam boyu öğrenme ve halk eğitimi politikasının şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de halk eğitiminin Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından biri olduğu hatırlatıldı. Eğitim İş, tasarruf tedbirleri çerçevesinde halk eğitimi merkezlerinde açılan kursların sınırlanmasının, yurttaşların eğitim hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Eğitim İş'in açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 998 halk eğitimi merkezinde geçen yıllarda her ay yaklaşık 1 milyon kişinin kurslardan faydalandığı, 2023 yılında ise 11.587.174 kişinin bu kurslara katıldığı belirtildi. Bu kursların, bireylere mesleki beceriler kazandırdığı, özellikle kadınların güçlenmesine ve sosyal hayata katılımına önemli katkılar sağladığı ifade edildi.

Açıklamada, işsizlik oranlarının artması, yoksulluk, toplumsal şiddet, uyuşturucu bağımlılığı gibi sorunlarla başa çıkmak için güçlü bir halk eğitimi politikasının gerekliliği vurgulandı. Eğitim İş, tasarruf tedbirleri kapsamında örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin gözden çıkarılmasını kabul etmediğini belirterek, halk eğitimi merkezlerinde kurs açılışlarının, merkezdeki kadrolu öğretmenler tarafından yapılması gerektiğini ve mevcut kadrolu öğretmen sayısının bu ihtiyacı karşılayamayacağını ifade etti.

Son olarak, Eğitim İş, halk eğitimi merkezlerinin gerçek amaçları doğrultusunda etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli adımların atılmasını ve halkın talep ve ihtiyaçlarına uygun kursların açılmasını talep etti.