3 Nisan 1930, Türkiye’de kadınların yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını kazandığı tarih olarak toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, kadınların siyasette ve kamusal alanda erkek egemen yapılarla mücadelesi hâlâ devam ediyor.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), bu anlamlı gün vesilesiyle yaptığı açıklamada, gerçek demokrasinin yalnızca kadınların oy kullanabilmesiyle değil, karar alma mekanizmalarında eşit şekilde temsil edilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı.
EŞİK açıklamasında, laik ve demokratik bir ülkede eşit yurttaşlar olarak yaşam hakkının bir gereği olarak, mecliste ve hayatın her alanında %50 eşit temsil hakkı talebini yineledi. Kadınların sadece seçmen olarak değil, yönetici, belediye başkanı, meclis üyesi ve karar alıcı pozisyonlarda daha fazla yer almasının demokratik bir zorunluluk olduğu belirtildi.
Platform, kadınların siyasette daha güçlü temsil edilmesi için eşitlik mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “Hayatın her alanında eşitlikten ve eşit temsil hakkımızdan vazgeçmiyoruz!” mesajını verdi.
Kadınların siyasette ve karar mekanizmalarında hak ettikleri oranda yer alabilmesi için mücadele sürüyor.