Temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarının yükseldiğini belirten Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza, bu artış trendinin devam edeceğini söyledi.

Yatırımlarını bankalarda değerlendiren vatandaşların faizlerin düşeceği beklentisiyle konut alımına yöneldiğini dile getiren Yalaza, üniversitelerin açılması ve tayinlerin de bu süreci hızlandırdığını kaydetti.

GHO olarak piyasadaki harekete paralel bir grafiğe sahip olduklarına dikkat çeken Özkan Yalaza, “Özellikle Ege ve Antalya'ya konut talebi yüksek. Yılın son çeyreğinde de satışların devam etmesini bekliyoruz” dedi.

GAYRİMENKULE TALEP ARTTI

2024'ün ilk yarısında konut sektöründe genel anlamda bir durağanlık yaşandığını hatırlatan Yalaza, “Bankalarda mevduata verilen yüksek faizler konuta olan talebi azaltmıştı. Bu nedenle konut fiyatları da sabit kaldı. Son dönemde kamu banka faizlerinin düşmesi de konut fiyatlarının artacağına yönelik beklentiyi artırdı. Elinde kısıtlı bütçesi olanlar bile konut almak için harekete geçti. TÜİK'e göre konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir artış gösterdi. Ağustos ayında 134 bin civarında konut satıldı. Aslında bu Türkiye koşullarına göre normal bir satış rakamıydı; fakat 80 - 90 bin bandına inen bu rakamlar tekrar normal seviyeye dönmüş oldu” diye konuştu.

MALATYA DAİMFED ŞUBESİNDEN ADANA ÇIKARMASI MALATYA DAİMFED ŞUBESİNDEN ADANA ÇIKARMASI

YATIRIMCI HAREKETE GEÇTİ

Kamu banka faizlerinin düşük olmadığını ve ilk evlerini alacaklar için geçerli olacağını kaydeden Özkan Yalaza, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faizlerin düşeceği söylentisi bile bazı fırsatçıları zam yapmaya itti. Bakanlık bu konuyu, suistimal edilmemesi için sıkı takip ediyor. Konut fiyatlarının bir süredir sabit olması konut ihtiyacı olanları imkanlarını zorlayıp ev almaya itti. Yatırımcılar da rakamlar artmadan ev almak için harekete geçti. Şu anda tayin ve öğrenci kayıt dönemi. Kira fiyatları da çok arttı. Bu nedenle kira yerine ev satın almayı tercih edenler de oldu. Konut fiyatının sabit kalması ve kiraların artması konut amortisman süresini de azalttı. Yabancı yatırımcılar Türkiye yerine daha çok karlı gördükleri Yunanistan, İspanya ve Dubai gibi ülkelere yöneldi. Orta segmenteki konut fiyatlarının ise gelen taleplerle birlikte artmaya başladığını söyleyebiliriz”

Editör: Haber Merkezi