Gündem

Fatura ve Fiş Vermeyenlere 100 Bin Liraya Kadar Ceza!

Abone Ol

Yeni düzenleme ile ticari işlemlerde belge düzenlememe ve belge almama durumlarında uygulanacak cezalarda artırıma gidildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği"ne göre, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması halinde, alıcı ve satıcıya her bir tespit için daha ağır cezalar uygulanacak.

İlk ihlalde 10 bin lira olan ceza, tekrar eden durumlarda kademeli olarak artacak ve altıncı tespitten sonra 100 bin liraya kadar çıkacak. Ancak, alıcı belge düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse cezadan muaf tutulacak. Buna karşılık, belge düzenlemeyen satıcıya üç kat daha fazla ceza verilecek.

Kayıt dışı faaliyetler için de cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Ayrıca, dijital platformlardaki ilan, reklam, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerde eksik ya da yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda her bir eksik bilgi için ayrı ayrı ceza kesilecek.