BM insani yardım görevlileri Cuma günü yaptığı açıklamada, bebeklerin Gazze'de "cehenneme gönderildiğini", pek çok kişinin de İsrail ile yaşanan çatışma ve bölgedeki giderek zorlaşan koşullar nedeniyle muhtemelen öldüğünü bildirdi.

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) , ateşkes yönündeki acil uluslararası çağrıları yineleyerek, yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasına neden olan Hamas liderliğindeki İsrail saldırılarına yanıt olarak İsrail'in yaygın bombardımanının başlamasından bu yana yaklaşık 20.000 doğum gerçekleştiğini bildirdi.

BM ajansı, kronik yardıma erişim sorunlarının , sezaryen doğumlarının anestezi olmadan gerçekleştirilmesi  anlamına geldiğini , diğer kadınların ise sağlık personelinin yoğunluğundan dolayı ölü doğan bebeklerini doğuramadıklarını söyledi.

UNICEF İletişim Uzmanı Tess Ingram, "Anneler doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında yeterli tıbbi bakım, beslenme ve korumaya erişim konusunda hayal edilemeyecek zorluklarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

“Anne olmak bir kutlama zamanı olmalı. Gazze'de cehenneme gönderilen bir çocuk daha oldu.”

Hepatit şoku

DEM Parti Adana İl Örgütü; Çocuk düşmanı politikalara karşı yaşasın çocuk hakları DEM Parti Adana İl Örgütü; Çocuk düşmanı politikalara karşı yaşasın çocuk hakları

Kötüleşen insani duruma ilişkin derin endişelerini dile getiren BM Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de hepatit A enfeksiyonlarının doğrulandığı yönündeki alarmı dile getirdi.

Tedros, eski Twitter hesabı olan X'te şöyle bir tweet attı: "İnsanlık dışı yaşam koşulları -neredeyse hiç temiz su, temiz tuvalet ve çevreyi temiz tutma olanağı- hepatit A'nın daha da yayılmasını sağlayacak ve çevrenin hastalığın yayılması açısından ne kadar patlayıcı derecede tehlikeli olduğunu vurgulayacak." , Perşembe günü.

En son DSÖ verileri, ortalama 500 kişinin aynı tuvaleti paylaştığını ve 2.000'den fazla kişinin tek bir duşu kullanmak zorunda kaldığını, bunun da hastalığın yayılma riskini artırdığını gösteriyor.

BM sağlık kurumu , üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki keskin artışın yanı sıra, 2023'ün son üç ayında kaydedilen beş yaşın altındaki çocuklar arasındaki ishal vakalarının, 2022'nin aynı dönemine ait raporlardan 26 kat daha yüksek olduğunu kaydetti.

“İnsanlar gittikçe daha küçük yerlere itiliyor; DSÖ sözcüsü Tarık Jasarevic, "Temiz suya ve tuvalete erişimleri olmayan, aşırı kalabalık barınaklarda bulunuyorlar" dedi.

DSÖ yetkilisi, "Gazze'deki nüfusun büyük bir bölümünün, yani yaralanan ve bombalanan insanların acil tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunu" belirterek, Han Yunus'taki Nasser Tıp Kompleksi'nin acil servisinde, savaş öncesindeki 24 doktorla karşılaştırıldığında yalnızca iki doktorun kaldığını belirtti. Savaşta, yoğun bakım yatağı sayısı 45'ten bugün yalnızca 14'e düştü ve başlangıçta 20 hemşireden yalnızca dördü mevcuttu.

Biraz rahatlama

UNICEF, Gazze'deki en savunmasız kadın ve çocuklara yardım etmek amacıyla, emziremeyecek kadar zayıf olan annelere süt formülü ve takviyelerinin yanı sıra aşırı zorlanan sağlık ekiplerine tıbbi malzeme sağlanmasını sağladı, ancak çok daha fazlasına ihtiyaç var.

Güney Gazze'den döndükten sonra Ürdün'ün Amman şehrinden konuşan Bayan Ingram, Refah'taki aşırı yük altındaki Emirlik Hastanesi personelinin anneleri "sezaryenden sonraki üç saat içinde" taburcu etmek zorunda kaldıklarını, bunun " inanılmaz ve acil eylem gerektiren bir durum" olduğunu açıkladı. ”.

Savaşın başlangıcından yaklaşık 105 gün sonra, sürekli bombardıman ve yerinden edilmenin "yeni doğanları doğrudan etkilediğini, bunun da daha yüksek oranda yetersiz beslenmeye, gelişim sorunlarına ve diğer sağlık komplikasyonlarına yol açtığını" ısrarla vurguladı.

Ekran görüntüsü 2024-01-20 085155

'İnsanlık dışı' koşullar

Bayan Ingram, bugün iki yaşın altındaki yaklaşık 135.000 çocuğun derme çatma barınaklar, yetersiz beslenme ve güvensiz su ile karakterize edilen "insanlık dışı" koşullar altında ciddi yetersiz beslenme riski altında olduğuna inanıldığını söyledi.

Bazı anneler kan kaybından ölürken yeni doğan bebeklerin acı çektiğini görmek geceleri hepimizi uyanık tutmalı " dedi. "7 Ekim'de kaçırılan çok küçük iki İsrailli çocuğun hâlâ serbest bırakılmadığını bilmek de bizi uyanık tutmalı."

Ekran görüntüsü 2024-01-20 085136

Ölü sayısı 25.000'e yaklaştı

Bu endişeleri yineleyen BM insan hakları ofisi OHCHR , Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre yaklaşık 25.000 kişinin öldürüldüğü yönündeki raporlardan derin endişe duyduğunu ifade etti . Bunların yüzde 70'inin kadın ve çocuk olduğuna inanılıyor ve en az 61.500 kişi de yaralandı , "birkaç binlerce kişi de enkaz altında, birçoğunun öldüğü tahmin ediliyor".

BM yardım koordinasyon ofisi OCHA , krizle ilgili son güncellemesinde, "Gazze'nin herhangi bir yerindeki" güvenli ve etkili yardım misyonlarının "uygun iletişim cihazları da dahil olmak üzere kritik ekipmanların ithalatına yönelik İsrail kısıtlamaları nedeniyle büyük ölçüde tehlikeye atıldığı" yönündeki derin kaygılarını yineledi.

BM ofisi, İsrail ordusunun Gazze Vadisi'nin kuzeyindeki bölgelere erişiminin engellenmesinin "burada hayat kurtarıcı yardım sağlanmasını artırma çabalarını da engellediğini ve genel müdahaleye önemli bir maliyet kattığını" ileri sürdü.

Düdüklü tencere ortamı

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki BM İnsan Hakları Bürosu (OHCHR) başkanı Ajith Sunghay, Cenevre'de Gazze'den gazetecilere brifing verirken, yerinden edilmiş insanların "binlerce" Refah'a gelmeye devam ettiğini söyledi.

"Plastik torbalardan yapılmış çadırları yerinde tutabilmek için tuğla kazan erkek ve çocuklar gördüm" dedi. " Bu çok büyük bir insan hakları krizi ve insan yapımı büyük bir insani felakettir. Gazze'nin, koruma müdahalesi de dahil olmak üzere insani yardımın acilen artırılması gerekiyor."

Günlerce süren telekomünikasyon kesintisinin devam ettiğini söyleyen Bay Sunghay, bunun Gazzelilerin hizmetlere ve nereye tahliye edilmeleri gerektiğine ilişkin bilgilere erişimini engellediği için "kafa karışıklığı ve korkuyu artırdığını" vurguladı.

OHCHR yetkilisi şöyle devam etti: "Korkunç insani durum, kıtlıklar ve yaygın korku ve öfke göz önüne alındığında, tam bir kaosun ortasında, burası düdüklü tencere bir ortamdır." Özellikle geceleri Refah'tan görülebilir ve duyulabilir.

Pazartesi günü Gazze'ye vardıktan sonra Bay Sunghay, "bazen saatte birkaç kez bombalama sesi duyduğunu" söyledi. Gazzeliler için saldırılar sırasında gecenin "en korkunç zaman" olduğunu ve bölgede hâlâ rehin tutulan, "görünmeyen (ve) kesinlikle aynı sesleri duyan ve aynı korkuyu hisseden" 100'den fazla sivilin olduğunu söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa