Beş yıl önce ülkeler, tüberküloz tedavisini 40 milyon kişiye ulaştırarak 34 milyon kişiye ulaştırma hedefini belirledi. Ayrıca 30 milyon kişiye koruyucu tedavi sağlamayı hedeflediler ancak yarı yarıya yetersiz kaldılar.

Cuma günü, dünya liderleri, sivil toplum temsilcileri ve diğer paydaşlar tüberkülozu (TB) 2030 yılına kadar sona erdirme çabalarını ilerletme amaçlı bir deklarasyonu onaylarken, BM genel merkezindeki ana konferans salonlarından birinde alkışlar yükseldi. 

Belgede önümüzdeki beş yıl için, tüberküloz önleme ve bakım hizmetleriyle insanların yüzde 90'ına ulaşmak, hastalığa sahip olanlara sosyal yardım paketleri sağlamak ve en az bir yeni aşının ruhsatlandırılmasını içeren iddialı yeni hedefler sıralanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO ) göre tüberküloz , yalnızca 2021'de yaklaşık 1,6 milyon ölümle dünya çapında COVID-19'dan sonra ikinci önde gelen bulaşıcı öldürücüdür Mevcut tek aşı bir asırdan daha eskidir.

Bir katili yenmek

"İnsanı aya göndermekten dünyayı parmaklarımızın ucuna getirmeye kadar kaydettiğimiz onca ilerlemeye rağmen neden günde 4.400'den fazla insanı öldüren önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalığı yenemedik?" dedi BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis.

Tweet URL'si

Tüberküloz, beyaz veba ve verem de dahil olmak üzere birçok isimle anılarak binlerce yıldır insanlığı rahatsız etti.  

Bakterilerden kaynaklanır ve esas olarak akciğerleri etkiler ve tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Yeni aşıların geliştirilmesini ve adil kullanımını kolaylaştırmak amacıyla kurulan DSÖ konseyi bu hafta ilk kez toplandı.

Kişisel bir taahhüt

On yılın sonuna kadar daha adil ve yeşil bir küresel geleceğe yönelik yol haritası olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SDG'ler) sağlık hedefleri arasında tüberküloz salgınını ortadan kaldırmak yer alıyor .

Beş yıl önce ülkeler, tüberküloz tedavisini 40 milyon kişiye ulaştırarak 34 milyon kişiye ulaştırma hedefini belirledi. Ayrıca 30 milyon kişiye koruyucu tedavi sağlamayı hedeflediler ancak yarı yarıya yetersiz kaldılar.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, tüberkülozun ana nedenleri olan yoksulluk, yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerine erişim eksikliği, HIV enfeksiyonlarının yaygınlığı, diyabet, akıl sağlığı ve sigara kullanımıyla mücadele etmek için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İnsanların ayrımcılık korkusu olmadan yardım alabilmesi için hastalığı çevreleyen damgalamanın da azaltılması gerektiğini, hükümetlerin ise tüberküloz taramasını, önlenmesini ve tedavisini içeren evrensel sağlık sigortasını sağlaması gerektiğini ekledi.  

Bayan Mohammed ayrıca küresel mücadeleyi desteklemesinin kendi nedenini de paylaştı.

"Taahhüdüm benim kişisel hikayemdir: 37 yıl önce bu hafta babamı 50 yaşında tüberkülozdan kaybettim" dedi. "Bugün teşhis, tedavi için araçlara sahibiz ve şu anda ihtiyacımız olan şey bir aşı. Haydi tüberkülozu bitirelim" şimdi bu mümkün.”

Tweet URL'si

Hastalığı atlatan Moğol yazar Handaa Rea, dünya liderlerini "tüberkülozu sadece tıbbi olarak değil sosyal olarak da tedavi etmeye" çağırdı.

Tüberkülozla ilgili damgalanma ve ayrımcılıkla ilgili kendi deneyimi hakkında yazdı ve bunun gelişmekte olan birçok ülkede yaygın olduğunu ve "yüzbinlerce insanın" tedavi aramayı geciktirmesine yol açtığını söyledi.

Daha yüksek sağlık, refah ve güzellik standartlarına sahip kadınlar ve kızlar için damgalanmanın sonuçlarının "daha da ağırlaştığını" ekledi.

“Toplum 'çok zayıf, çünkü tüberküloz hastası, tüberküloz hastası ya da geçirmiş olduğu için evlenmeye layık değil ya da sorumsuz olduğu için tüberküloz hastası olmaya devam ediyor' gibi şeyler söylediğinde, toplum olarak tüberküloz hastalarına zorbalık yapıyor ve bu duruma bir adım daha yaklaşıyoruz. ölüm - tamamen önlenebilir bir ölüm. Ve bunun durması gerekiyor” dedi.

Son bölüm

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, katılımcıların sık sık "TB'ye son verin, evet yapabiliriz!" sloganları attığı salondaki "şaşırtıcı" enerjiyi övdü.

Toplantı öncesinde oybirliğiyle kabul edilen siyasi deklarasyonu memnuniyetle karşıladı. Rapor, 193 Üye Devletin tamamını kapsayan, BM'nin en temsili organı olan Genel Kurul'a sunulacak.

"Binlerce yıldır atalarımız tüberkülozun ne olduğunu, buna neyin sebep olduğunu veya nasıl durdurulacağını bilmeden acı çekti ve öldü" dedi .

“Bugün, onların ancak hayal edebileceği bilgi ve araçlara sahibiz. Siyasi kararlılığımız var. Ve insanlık tarihinde hiçbir neslin sahip olmadığı bir fırsata sahibiz: tüberküloz hikâyesinin son bölümünü yazma fırsatı.” 

Editör: Haber Merkezi