Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2 Nisan'ı 2007'de Dünya Otizm Farkındalık Günü (WAAD) olarak belirlemesinden bu yana, BM otistik bireyler için insan haklarının ve temel özgürlüklerin tam olarak gerçekleştirilmesini teşvik etmek ve toplumda eşit katılımlarını sağlamak için çalışmaktadır.
Kimse Geride Kalmasın: Nöroçeşitlilik ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, daha eşit ve kapsayıcı bir dünya yaratma taahhüdünü yeniledi. Bu yılın temalarından biri olan "Nöroçeşitlilik ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" (SKA'lar), otizmli bireyler için kapsayıcı politikaların ve uygulamaların neden önemli olduğunu vurguluyor.
Dışlanma, Damgalanma ve Eşitsizlik
Guterres, otizmli bireylerin genellikle izolasyon, damgalanma ve eşitsizlikle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekerek, "Otizmli bireyler kriz zamanlarında sağlık ve eğitim haklarından yoksun bırakılmış, hukuki kapasiteleri tanınmayarak görmezden gelinmiştir. Bu ayrımcılıklar, Engelli Hakları Sözleşmesi'ne ve 'kimseyi geride bırakmama' ilkesiyle yola çıkan SKA'lara aykırıdır ve değişmelidir" dedi.
Otizm, beyin gelişimiyle ilgili \e7eşitli durumları kapsayan bir spektrum bozukluğu olarak tanımlanıyor. DSÖ'nün verilerine göre, dünya genelinde her 100 çocuktan biri otizmli olarak doğuyor.
Aşı ve Otizm Bağlantısı Çürütüldü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), otizmin sebebi olarak \e7evresel ve genetik faktörlerin rol oynayabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, kızamık, kabakulak ve kızak aşısının (MMR) otizme neden olduğuna dair iddiaların bilimsel araştırmalarla çürütüldüğünü vurguluyor. Şüpheli görülen \e7alışmaların yanlı ve eksik raporlar içerdiği tespit edilmiştir.
Otizmli Bireyler için Eşitlik ve Katılım Gerekiyor
Otizmli bireylerin yetenekleri ve ihtiyaçları zamanla değişebilir. Bazıları bağımsız yaşayabilirken, bazıları ömür boyu bakım ve desteğe gereksinim duyabilir. Bu durum eğitim ve istihdam fırsatlarını da etkileyebilir.
Guterres, hükümetlere seslenerek, "Otizmli bireylerin topluma tam katılımını sağlayacak yasalar ve politikalar benimsenmelidir. Kapsayıcı sağlık ve eğitim sistemleri, eşit iş fırsatları ve herkes için erişilebilir kent tasarımları geliştirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'in Taahhüdü
BM, tarih boyunca çBM, tarih boyunca \xe7eşitliliği kutlayan ve engelli bireylerin haklarını savunan ç savunan \xe7alışmalar yürütmüştür. 2008 yılında yürürlüğe giren Engelli Hakları Sözleşmesi, tüm bireyler için evrensel insan haklarını yeniden teyit etmiştir. Aynı yıl, BM Genel Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararla, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.
Otizmli bireylerin topluma tam entegrasyonunun sağlanması ve hayat kalitelerinin yükseltilebilmesi için dünyanın dört bir yanında farkındalık çk \xe7alışmaları sürdürülmeye devam ediyor. Guterres'in mesajında vurguladığı gibi: "Kimse geride kalmamalı."